HAZU SE OD NJEGA OGRADIO

Odvjetnik akademika koji je pijan ‘pomeo‘ stanicu: Kriva je struka! Pogledajte tu cestu

Vladislav Tomišić (57), profesor na zagrebačkom PMF-u, s 2,23 promila alkohola u krvi u subotu je izazvao težu nesreću na Aveniji Marina Držića

Prometna u Držićevoj, PMF

 Ranko Suvar/Cropix

Zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu točnije zbog dar-mara koji je sa 2,23 promila alkohola u krvi počinio u pola bijela dana u subotu na Držićevoj aveniji udarivši u nadstrešnicu tramvajske stanice pa je došlo do ozljeđivanja četvero pješaka, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja pritvorskom je nadzorniku predan Vladislav Tomišić (57).

Riječ je o profesoru na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a odnedavno i akademiku koji je u ponedjeljak prijepodne ispitan u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje je za njega zatražilo pritvor. Tako da je na ročište kod suca istrage zagrebačkog Županijskog suda doveden u pratnji policije pod čijom se ingerencijom nalazi od subote poslijepodne. No, sudac ga je ipak odlučio pustiti na slobodu uz mjeru opreza oduzimanja vozačke dozvole.

image

Prometna nesreća na Držićevoj

Ranko Suvar/Cropix

Poruka odvjetnika

- Moj klijent se branio šutnjom. Nećemo ništa naklapati. Njegovo je legitimno pravo način obrane koji mu najviše odgovara. Iskazao je iskreno žaljenje i suosjećanje. Ponudio je da se u daljnoj fazi kontakt oštećenih, ako će to prihvatiti, odvija preko mene kao odvjetnika. Želi pružiti vid solidarnosti, humanosti i etičnosti. Nije vozio brzo i pod oštrim je kutom izletio s ceste, a na toj dionici nedostaju čelične zaštitne ograde. Mimo projekta unutar ruba kolnika i pješačkog perona je protupješačka ograda te su postavljeni kosi podupirači od ruba kamena do vertikalnih stupova. Vozač ima pravo na grešku, ali struka nema. Zaštita od bočne opasnosti je nužna. Tu je netko mogao i poginuti, pa i sam vozač kojeg se želi razvući da 'visi kao pedro'- rekao nam je odvjetnik Luka Lenić napominjući i da je sam akademik pretrpio teške ozljede.

Od siline naleta Honde Civic riječkih oznaka oporavljaju se ukupno četiri osobe, od čega su troje djeca stara dvije, pet godina te 11 godina. Najstarije dijete teško je ozlijeđeno.

image

Prometna nesreća na Držićevoj

Ranko Suvar/Cropix

Nakon užasa koji je priuštio pješacima koji su u subotu oko 15.20 sati stajali na tramvajskom stajalištu u smjeru grada, moglo se čuti da je skretanje s kolnika pijani vozač pravdao činjenicom da je najednom zaspao za volanom. Inače, prije nikakvih problema sa zakonom, kako neslužbeno doznajemo, nije imao.

Oglasio se HAZU

Policija je priopćila da je 57-godišnjak vozio Hondu lijevom trakom Držićeve te se dolaskom do blizine raskrižja spojnog kolnika Slavonske avenije, nije držao sredine prometne trake pa je zahvatio rub bolnika nastavivši se dalje nekontrolirano kretati naletjevši na nadstrešnicu tramvajske stanice.

U nesvakidašnjoj nesreći ozlijeđeni su F.M.O.(26) i njegova dvogodišnja kćerkica te drugo dvoje djece koja su se nalazila na stanici u kobnom trenutku.

Tomišić je prije mjesec dana izabran za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u srijedu će u palači HAZU-a biti svečano proglašenje članova na kojem se Vladislav Tomičić neće pojaviti. Naime, Uprava HAZU-a je zaključila temeljem pristiglih informacija da će Tomišića isključiti sa svečanosti proglašenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:28