AFERA PROČISTAČ

Odvjetnik bivšeg šefa ZOV-a je suđenje nazvao režimskim: ‘Ovo je apsurd!‘

‘‘U ovoj presudi ne postoji niti jedan dokaz kojeg je sud prihvatio. To je apsurd i ovakve presude nisu dobre‘

Ante Pavić

 Damir Krajač/Cropix

Odvjetnik Mate Matić, branitelj bivšeg šefa Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) Ante Pavića koji je s trojicom suoptuženika iz afere Pročistač osuđen na ukupno 20 godina zatvora, ocijenio je da je riječ o režimskom suđenju jer nije prihvaćen ni jedan dokaz obrane.

''U ovoj presudi ne postoji niti jedan dokaz kojeg je sud prihvatio. To je apsurd i ovakve presude nisu dobre. Radi se o režimskom suđenju kojeg smo se davno riješili, ali se bojim da se nekim segmentima vraćamo. To nije dobro za pravosuđe i morat će se učiniti nešto da pravosuđe dobije smisao'', kazao je Matić.

Upitan za pojašnjenje svoje ocjene da je riječ o režimskom suđenju, Matić je kazao da je to ''kada unaprijed dobijete potrebu da se u nekim postupcima donose odluke bez obzira na provedene dokaze obrane''.

Matićev branjenik Ante Pavić nepravomoćno je u četvrtak na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na četiri godine zatvora, koliko je dobio i Damir Vuljanko, dok su na po šest godina zatvora nepravomoćno osuđeni Hannes Schweitzer i Darko Turopoljac. Budući da su potonji osuđeni na kazne više od pet godina, sutkinja Irena Kvaternik im je odredila istražni zatvor.

Premda je na izricanje presude došao jedino Pavić, Matić je kazao da se čuo sa Schweitzerovim odvjetnikom koji mu je poručio da će se njegov branjenik javiti u istražni zatvor.

'Još jedan veliki projekt inficiran korupcijom'

Uskokov tužitelj Tomislav Kamber je ocijenio da je zadovoljan presudom te je naglasio kako je sudskom odlukom utvrđeno da je ''još jedan veliki strukturni projekt u RH inficiran korupcijom koji jednim svojim krakom doseže i instituciju Grada Zagreba''. Dodao je da je suđenje za aferu Pročistač bio komplicirani proces tijekom kojeg je ispitano stotinjak svjedoka.

Uz nepravomoćno izrečene zatvorske kazne, Paviću je oduzeto 5,9 milijuna kuna nezakonito stečene imovine, dok se Schweitzeru oduzima 400.000 kuna. Gradu Zagrebu je dosuđen imovinsko-pravni zahtjev od 4,8 milijuna kuna koje će morati solidarno platiti Schweitzer i Turopoljac. Potonji će, zajedno s Vuljankom, morati platiti oštećenoj tvrtki Dia građenje i 13 milijuna kuna na ime štete.

Sva četvorica moraju solidarno platiti i troškove sudskog postupka od gotovo 800.000 kuna.

Uskok je teretio četvorku za zloporabe oko pročistača zagrebačkih otpadnih voda čime su pričinili štetu od oko 40 milijuna kuna. Pavić je proglašen krivim za protuzakonito posredovanje, Schweitzer za primanje mita i zlouporabu položaja, a Turopoljac i Vuljanko za sudjelovanje u tim zloporabama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:25