NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Odvjetnik Darko Zadro osuđen za ubojstvo, no umjesto u zatvoru završio na psihijatriji na šest mjeseci

Sudac zagrebačkoga Županijskog suda odredio je Zadru prisilno šestomjesečno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi
 Damir Glibušić/Cropix

Zbog ubojstva košarkaškog trenera Jakše Denicha (32), kojega je pod utjecajem kokaina u rujnu prošle godine jednim hicem u glavu bez ikakva povoda smaknuo u kladionici na zagrebačkoj Trešnjevci , vinkovačkom odvjetniku Darku Zadri (42) sudac zagrebačkoga Županijskog suda odredio je prisilno šestomjesečno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi.

Ugrozio živote drugih

Naime, još prije podizanja optužnice psihijatri su utvrdili da je pomahnitali odvjetnik u vrijeme ubojstva bio neubrojiv i u stanju tipične kokainske psihoze . Prema optužnici, Zadro zbog neubrojivosti nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka, niti vladati svojom voljom. Stoga mu je sud, kao i svim osobama koje su u vrijeme počinjenja zločina bile neubrojive, jedino mogao odrediti boravak u psihijatrijskoj ustanovi, a ta se odluka, prema zakonu, preispituje svakih šest mjeseci. O tome je li se Zadro izliječio, sud će izvještavati psihijatri.

Što je točno Zadru nagnalo da hladnokrvno ubije Denicha, koji je u kladionici popunjavao listić, na sudu se nije razjasnilo.

- Niste sporili da ste postupali na način opisan u optužnici, ali nismo mogli zaključiti što se stvarno zbilo - komentirao je i sudac Vladimir Pavleković. Zbog čega je ispalio hitac u glavu osobi koju nije niti poznavao, vjerojatno ne bi znao objasniti ni Zadro, no nagađa se da je bio iznerviran radovima u kladionici.

Do pravomoćnosti presude Zadro će vrijeme provesti u pritvoru jer je sud zaključio da je i dalje opasan za okolinu.

Našli kokain

Zadri se, osim za ubojstvo, sudilo i zato što je ugrozio život zaposlenice u kladionici te dostavljača robe koji se tamo zatekao, ali i za posjedovanje kokaina. Nakon što se nasmijan predao policajcima, oni su po tko zna koji put pretražili stan i u njemu pronašli nešto više od tri grama kokaina.

Ovisnost o kokainu Zadru je i prije ubojstva u kladionici dovodila u sukob sa zakonom, a dotad su ga privodili zbog prijetnji, nasilničkog ponašanja u obitelji, krivotvorenja i ilegalnog posjedovanja oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:48