ČIŠĆENJE MJESTA TRAGEDIJE

Ogromni kran dignuo poljski bus iz jarka u koji je sletio s A4: Prednji dio vozila je smrskan

Na mjesto tragedije koja je odnijela najmanje 12 ljudskih života poslana je velika dizalica
 Davor Pongracic/Cropix

Velika dizalica koja je dovezena na mjesto slijetanja poljskog autobusa na autocesti A4 u ranim poslijepodnevnim satima uklonila je olupinu iz jarka u kojem je završila. Nešto kasnije je očevid okončan, a promet autocestom je normaliziran.

Kao što se vidi na snimkama fotoreportera Cropixa Davora Pongračića, prednji dio autobusa je smrskan i nije teško za zaključiti da su upravo vozači i putnici u prednjem dijelu vozila prošli najgore u ovoj tragediji koja je, prema dosadašnjim podacima uzela 12 ljudskih života, dok je nekoliko desetaka ljudi ozlijeđeno.

image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je u subotu varaždinsku Opću bolnicu gdje je zbrinuto 11 Poljaka.

„Od trenutka dojave na mjesto nesreće je za 13 minuta prva stigla hitna pomoć iz Novog Marofa nakon čega je uslijedilo postupanje 16 timova hitne pomoći, 12 iz Varaždinske županije, dva iz Međimurske županije i dva iz Zagrebačke županije“, izjavio je Beroš te svim službama zahvalio na žurnoj reakciji.

Rekao je da je 19 teže ozlijeđenih bolesnika, a 13 lakše ozlijeđenih.

"U Općoj bolnici u Varaždinu smješteno je 11 bolesnika, 5 s teškim tjelesnim ozljedama koji su smješteni u jedinici za intenzivno liječenje i 6 je lakše ozlijeđenih putnika po odjelima“, dodao je. U županijskoj bolnici Čakovec su dvije pacijentice.

Beroš je izvijestio i o stanju u ozlijeđenima iz nesreće u zagrebačkim bolnicama. „Na KBC-u Rebro je 6 bolesnika. Nažalost, jedna osoba je umrla tijekom obrade, a kod jedne ženske osobe operacija traje i trajat će još dugo jer se radi o višestrukim tjelesnim ozljedama sa stanjem koje je od životne ugroze“, rekao je.

„U Draškovićevoj, u traumatološkoj bolnici, KBC Sestre Milosrdnice nalazi se 8 bolesnika, četvero njih je u jedinici intenzivnog liječenja, dvoje je sada u operacijskoj sali“, dodao je.

„U KB Dubrava imamo 6 hospitaliziranih, dvoje muškaraca i četiri ženske osobe. Svi su nažalost teško ozlijeđeni i u tijeku su dvije operacije“, nastavio je Beroš.

Ministar zdravstva je rekao da je "zdravstveni sustav na nogama" od jutra te da se unesrećenima pruža i psihološka pomoć, a u varaždinskoj bolnici je bila i poljska konzulica Dagmara Luković.

„Od iznimne je važnosti da ti ozlijeđeni čuju materinji jezik što im je omogućeno, kao što je formiran i informacijski centar za sve one koji iz Poljske traže informacije o stanju njihovih bližnjih“, dodao je Beroš.

Ministar zdravstva je posjetio i čakovečku bolnicu, a očekuje se da će tijekom poslijepodneva stići i poljski ministar zdravstva koji će s Berošem obići zagrebačke bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 15:46