TIJELO U ŠUMI

Okrivljenik za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Ortynskog pronađen mrtav

Vikendica Radovana i Radmile Ortynski u Postirama na Braču zapaljena je 1.4.2017. godine. No, akcija je pošla po zlu...
Milan Bula
 Ivan Perić/Cropix

Milan Bulat (55), drugookrivljeni za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog u srijedu ujutro pronađen je mrtav u šumi nedaleko od Našica, a prema našim informacijama, sumnja se da je počinio samoubojstvo. Pokraj njega je, naime, pronađen pištolj.

Očevidom koji je obavila očevidna ekipa PU osječko-baranjske rukovodila je zamjenica Općinskog državnog odvjetnika koja je naložila obdukciju tijela. Naš izvor kaže i da je upotrijebljena jedna od metoda kojom se treba utvrditi je li Bulat pucao iz pištolja koji je pokraj njega pronađen, a na što upućuju okolnosti s mjesta događaja.

- Jutros u 7,46 primili smo dojavu da je 55-godišnji hrvatski državljanin pronađen mrtav. Očevid je obavila očevidna ekipa zajedno sa zamjenicom ODO koja je naložila obdukciju – potvrdio nam je Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske, ne otkrivajući identitet pronađene osobe.

Bulatu se skupa sa još petero optuženih za palež vikendice Ortynskog sudilo na Županijskom sudu u Osijeku još od listopada 2019., kada je on kao drugooptuženi jedini priznao krivnju za kazneno djelo, ali kako je rekao "ne onako kako se navodi u optužnici".

image
Pripremno ročište optuženima za paljenje vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog
Ivan Peric/Cropix

Ostali optuženi Dragan Baković zvani Bambur, Jasmina Huzanić, Mario Tolić, Zdenko Ivanković i Robert Flačer izjasnili su se da se ne smatraju krivima. Bulat je, podsjetimo, optužen da je bio neposredni izvršitelj paleži kuće Ortynskog, što je i priznao u svojoj obrani pred istražnim tijelima, kao i na pripremnim ročištima na sudu, međutim negira da je to učinio u sastavu zločinačkog udruženja, kako ih tereti USKOK, već da je djelovao samostalno.

- Moj branjenik nije bio u sastavu zločinačkog udruženja niti je znao da ono postoji, niti je ono postojalo. Priznao je da je počinio to kazneno djelo, objasnivši svoje motive i razloge, a ako je netko od okrivljenika bio u kontaktu s njim, to ne dokazuje činjenicu o postojanju zločinačkog udruženja, a isti nisu ni znali na koji je način on ozlijeđen. Optužnica je iskonstruiranana nezakonitim dokazima. Za zapaljenje kuće u nenaseljenom vikend naselju na Braču nije potrebno zločinačko udruživanje - kazala je na početku suđenja Bulatova odvjetnica Gordana Vrandečić.

USKOK, pak, tvrdi da je ovdje riječ o zločinačkom udruženju koje je okupio Baković. Među njima je bio i Ivo Jerić (53), kojemu se zbog njegove bolesti sudi odvojeno.

Vikendica Radovana i Radmile Ortynski u Postirama na Braču zapaljena je 1.4.2017. godine. No, akcija je pošla po zlu uslijed eksplozije u kojoj je Bulat zadobio višestruke opekline po tijelu, zbog čega je, kako navodi USKOK, uslijedila akcija njegova spašavanja i izvlačenja sa Brača u čemu su sudjelovali ostali optuženici. Bulat je vrlo brzo prebačen u BiH, gdje se liječio u više gradova, a što je, prema optužnici, financirao Baković, a onda je nakon nekoliko mjeseci prebačen u Njemačku. Policija ih je uhitila u svibnju 2018. u sklopu akcije kodnog imena 'lignja', a branitelji i optuženi tvrde da nije bilo nikakvog zločinačkog udruživanja te da protiv optuženika nema nikakvih dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:02