MANIJACI IZ DONJE DUBRAVE

OKRUTNI UBOJICE PRIJATELJI SU NA FEJSU Zbog 500 eura i 200 kuna svezali su i ugušili bogatog sumještanina, koji je bio teško bolestan

 Željko Hajdinjak/EPH

Dvojica osumnjičenih za ubojstvo 74-godišnjeg Jožefa Matulina bili su prijatelji na Facebooku. Policajci su ih i prije legitimirali u Donjoj Dubravi.

Jedan od njih imao je dosje zbog provala, a drugi zbog lakših kaznenih djela. Osumnjičeni su 26-godišnjak iz Donje Dubrave i 34-godišnjak s područja Varaždina da su se dogovorili da provale u Matulinovu kuću i ukradu mu novac. No provalnici su probudili Matulina a plan o provali završio je ubojstvom, i to zbog 500 eura i 200 kuna.

Probudili ga lopovi

Međimurski policajci još uvijek istražuju je li jedan od dvojice osumnjičenih još u noći sa 29. na 30. prosinca bogatom mještaninu Donje Dubrave iz Zagrebačke ulice ukrao novčanik i karticu s pinom te podigao novac s bankomata.

Jožef Matulin, koji je bio teško pokretan zbog šećerne bolesti, dosad je 30-ak puta bio žrtva provalnika. Čini se da se i dvojac koji mu je u noći sa 17. na 18. siječnja planirano provalio u kuću samo namjeravao domoći novca. No Matulin se u noći probudio ili ga je probudila premetačina lopova i tada je sve krenulo po zlu. Vezali su mu ruke i noge električnom žicom, a usta prelijepili selotejpom. Najvjerojatnije se ugušio kad su mu glavu pritiskali na jastuk. Ubojice su pobjegle sa 500 eura i 200 kuna. Kad su lopovi vidjeli da Matulin ne diše, 26-godišnjak ga je čak pokušao i reanimirati, ali bezuspješno.

Matulina, koji je u kući živio sam i prilično zapušteno, mrtvog je pronašla M. V., patronažna sestra koja mu je dolazila izmjeriti šećer i dati lijekove. Odmah nakon ubojstva počela je opsežna istraga u kojoj je sudjelovalo 25 policijskih inspektora i policajaca. Istražitelji su obavili 75 obavijesnih razgovora s osobama s područja Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije te pretražili devet domova i drugih prostorija, kao i četiri vozila. Sumnjivce su poligrafski testirali, a forenzičari su obavili i brojna vještačenja.

Detaljno opisao događaj

Policajci su sumnjivcima izlistali pozive mobitela i pregledali mailove, a ustanovili su i da su bili prijatelji na Facebook profilu pa je i to bila jedna od indicija na temelju kojih su međimurski policajci složili mozaik nasilne smrti Donjodubrovčanina koji je nekad bio lokalni prijevoznik. Mnogima je prevozio drva, posuđivao novac, a na bankovnim računima i u kući navodno je imao pozamašnu svotu novca koju je čuvao da bi se mogao prehraniti ako zbog starosti i bolesti dospije u dom. Mještani kažu da je bio dobričina i pomagali su mu za naknadu. Ipak, netko mu je krao čak i naftu iz traktora.

Dvojici osumnjičenih određen je pritvor, a kako neslužbeno doznajemo jedan od njih policajcima je detaljno opisao događaj, a drugi se branio šutnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:11