OKRŠAJ

On joj psovao, ona ga na spavanju izlupala lampom. Sud im naredio zabranu prilaska, par se pravdao: ‘Ali mi se volimo‘

‘Taj mali okršaj koji smo imali u svibnju nije nikakva prepreka da nastavimo suživot‘, izjavio je mladi par pred sudom

Policija/Ilustracija

 Niksa Stipaničev/ilustracija/cropix/

Dok je spavao, udarila ga je noćnom lampom po glavi. Lupala ga je njome i po ostatku tijela, nakon čega ga je noktima izgrebla po licu. Za policiju je to nasilje u obitelji bez ikakva povoda prema izvanbračnom partneru kojem je nanijela lakše ozljede. Ni partner, međutim, nije prošao nesankcioniran. Ona je njega prijavila da je tog istog dana, 28. svibnja ove godine, u večernjim satima galamio na nju i psovao ju.

Drama je uslijedila nakon što je zatekao zaključana ulazna vrata doma po kojima je lupao nogom, pritom psujući Boga kako bi mu vrata otvorila. Mladi par - ona 25 godina, a on tri manje - ogriješio se o članak 10. Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, samo što je njoj povrijeđeno dostojanstvo i dovedena je u stanje uznemirenosti, dok je muškarac tjelesno ozlijeđen, i to lakše.

Općinski sud na istoku zemlje im je izrekao po 1800 kuna kazne uz mogućnost otplate u četiri rate. No unatoč priznanju krivnje i zajedničkoj obrani na sudu da između njih ljubav cvjeta, i da je ono bila samo jedna nebitna epizoda, općinski sudac je ustrajao na izricanju zaštitne mjere – tri mjeseca se partneri moraju držati na udaljenosti od pet metara, a usput moraju i platiti po 200 kuna sudskih troškova.

U zajedničkoj obrani mladi par se posuo pepelom. Priznali su svoje prekršajne grijehe i zamolili sud da bude blag pri donošenju odluke.

- Od 2017. živimo u izvanbračnoj zajednici, naš odnos normalno funkcionira, a taj mali okršaj koji smo imali u svibnju nije nikakva prepreka da nastavimo suživot. Mi se volimo i između nas nema prijepora i nesuglasica. Slažemo se, naša veza je ozbiljna veza i planiramo ju ovjekovječiti potpisom pred nadležnim tijelom. Imamo i malo dijete i sve činimo za zajedničku budućnost. Naravno, svađa i svađica će biti i ubuduće, ali to ne znači da se ne volimo. U našoj zajednici stvorena je vrijednost, naše dijete bogom dano, djelo za učvršćivanje zajednice i eventualno budućeg braka. Obećavamo da se više ovako što neće ponoviti – naveli su optuženi u svojoj zajedničkoj pisanoj obrani koja je stigla na sud.

Za sud su prekršajno djelo počinili iz svjesnog nehaja, a presuda će, kad postane pravomoćna, biti poslana na znanje i nadležnom Centru za socijalnu skrb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:46