UMALO STRADALI POLICAJCI

Opasne rumunjske bande u Hrvatskoj: Pljačkali su i varali, ali nisu bili nasilni. Sve do danas...

Opsežna potraga u devet je sati ujutro dala prve rezultate. Jedan od bjegunaca koji je pokušao pregaziti policajce je uhićen
 evaraždin

U Varaždinu se jučer odigravala prava drama, u kojoj su dvojica policajaca umalo stradala u pokušaju kriminalaca da ih pregaze.

Priča slična kakvom scenariju akcijskog filma počela je u noći sa srijede na četvrtak, sat vremena iza ponoći. Zaštitar Trgovačkog centra Supernova, u varaždinskoj Optujskoj ulici koja vodi prema slovenskoj granici, u 1.15 sati je alarmirao je policiju. Dojavio je provalu u trgovinu bijele tehnike Elipso.

Točno pet minuta kasnije, u 1.20 sati, policijska ophodnja na jugozapadnoj obilaznici Varaždina uočava sumnjivi automobil, koji bi prema opisu odgovarao automobilu kriminalaca, odbjeglih s mjesta zločina. Osobni automobil u jednom je trenutku skrenuo s prometnice i zaustavio se na poljskom putu u općini Beretinec.

Policajci su ga pratili, izašli iz vozila i krenuli prema automobilu u namjeri da identificiraju putnike. Kad je dvojac u automobilu uočio policajce usred noći kako im se približavaju, vozač je dao puni gas i krenuo prema policijskim službenicima, s namjerom da ih pregaze.

Da nije bilo brzih refleksa i spretnosti službenika, drama je mogla prerasti u tragediju. Službenici se uspijevaju izmaknuti jurećem automobilu, pritom se ozlijedivši. Jedan od njih je i zapucao, ali kriminalci su nastavili suludu vožnju.

Lakše ozlijeđeni

Policija je službeno opisala događaj: "Tom prilikom došlo je do uporabe vatrenog oružja od strane jednog policijskog službenika, dok su se počinitelji usprkos tome udaljili s mjesta događaja. Prilikom izbjegavanja naleta, policijski su službenici lakše ozlijeđeni".

PU varaždinska pokrenula je intenzivnu potragu za bjeguncima. U pomoć su im pristigli i specijalci, djelatnici Antiterorističke jedinice Lučko s helikopterom. Dignuta su i dva drona, kako bi se što prije pronašli i uhitili opasni kriminalci, umalo ubojice policajaca. Specijalci su bili odmah po dojavi na terenu, jer trenutačno borave u Međimurju zbog slučaja ubojstva u romskom naselju Parag. Samo su prešli Dravu.

image
evaraždin

Opsežna potraga u devet je sati ujutro dala prve rezultate. Jedan od bjegunaca je uhićen, a kako Jutarnji neslužbeno saznaje iz više različitih, provjerenih izvora, radi se o muškarcima rumunjske nacionalnosti.

- Policija je prema svom automobila vodila kratko ošišanog muškarca tamnije puti, odjevenog u gornji dio crvene trenirke - ispričao nam je očevidac privođenja, koji je u tom trenutku prolazio obilaznicom. Inače, ta se cesta koristi pri zaobilaženju Varaždina, kad se sa slovenske i mađarske granice, ide prema autocesti za Zagreb.

Ustanovi li se da je riječ o Rumunjima, hrvatskoj policiji neće ovo biti prvi susret s rumunjskim kriminalcima. Štoviše, još nisu zaboravljene, niti će uskoro biti, rumunjske bande koje su prije pet godina, 2016., haračile Hrvatskom. Operirale su po cijeloj Europskoj uniji sa širokim dijapazonom počinjenih nedjela. Dosad su bili poznati samo po pljačkama, ali ne i ubojstvima, a koje su prošlu noć umalo počinili.

Poznate bande

Muljali su s konverzijama eura u kune. Tražili konverziju, stavili novac na pult, raspričali se s djelatnicima pa se "predomislili" i uz svoje eure odnosili i dio kuna.

Policija je izvještavala i o krađama goriva iz vozila. Rumunji bi parkirali uz kamione na odmorištima uz autoceste, provalili u spremnik goriva i izvlačili ga pomoću električne pumpe.

Ipak, najpoznatije rumunjske kriminalne makinacije bile su one s krađama novca na bankomatima diljem Hrvatske. Zalijepili bi lažnu masku, cash-trapping, koja sprečava da novac izađe iz bankomata kroz predviđeni otvor već ostaje blokiran i zalijepljen na uređaju na izlazu iz bankomata. Nakon što bi korisnik bankomata ubacio karticu i zatražio isplatu, a ova mu bila odobrena i registrirana, novac bi ostao zalijepljen za traku i neisporučen klijentu, prisvajali su ga Rumunji.

Bilo je među Rumunjima i elitnih lopova, koji su s međunarodnom bandom 2015. pljačkali skupe satove i nakit. Zvali su ih "lopovi u odijelima". Ipak, oni su se uglavnom usredotočili na bogatije zemlje, ali navratili bi i u Hrvatsku. Ti su pljačkaši bili regrutirani iz dječjih domova i siromašnih obitelji po sjeveroistoku Rumunjske. Za njih je potpisan ugovor s "Akademijom rumunjskih kriminalaca". Dali su podatke o svojim obiteljima i pramen kose za potrebe identifikacije, prolazili opsežne treninge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:41