AKCIJA TEBRA

Općinskom državnom odvjetniku potvrđena optužnica: ‘Sabljo mu je platio 3000 eura za odbačaj prijave‘

Kazneni progon protiv Sablje je obustavljen s obzirom da je u travnju ove godine ubijen u noćnom klubu Ritz u Zagrebu

Đorđe Vuletić; Tomislav Sabljo, ilustracija privođenja

 Boris Kovacev, Matija Djanjesic/Cropix/

Tri godine od podizanja USKOK-ove optužnice protiv dugogodišnjeg zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika Ferhata Čančara zbog 3000 eura primljenog mita, Županijski sud u Rijeci ovih je dana optužnicu potvrdio. Kako doznajemo, svi prijedlozi obrane za izdvajanjem navodno nezakonitih dokaza su pravomoćno odbijeni, a Čančar je, prema tvrdnjama optužbe, novac primio od pripadnika zločinačke organizacije predvođene Tomislavom Sabljom, a koju je u ono vrijeme istraživala policija.

Naime, Sabljina ekipa ‘pala‘ je u operaciji Tebra zbog krijumčarenja droge, paljenja automobila, poticanja na teško ozlijeđivanje i protupravne naplate, a dok su ih nadzirali, policija je, tvrdi tužiteljstvo snimila i tužitelja Čančara u kontaktu s njima. Kad je Sabljo kazneno prijavljen zbog prijetnji, upravo je navedeni općinski državni odvjetnik o nastavku tog kaznenog postupka trebao odlučivati. A Sablji je jedini cilj bio prekid kaznenog progona i odbačaj prijave pa je angažirao Đorđa Vuletića, suoptuženika iz Tebre, da mu pomogne. I upravo je on otišao do kafića kraj suda gdje je Čančar u pauzama dolazio te mu prenio Sabljinu želju, na što je tužitelj za tu uslugu, navodno, tražio nagradu u vidu mita - odmah 1000 eura, a još 2000 kada prijava protiv Sablje i službeno bude odbačena. U konačnici Čančar je uslišio Sabljinu želju i zaradio, smatra USKOK, 3000 eura protupravne imovinske koristi koju će presudom, ako mu se i sudskim putem dokaže krivnja, morati vratiti.

Inače, među spornim dokazima obrane bio je i snimljeni razgovor između Sablje i Vuletića u kojem su spominjali kako su platili odbačaj kaznene prijave, a taj potez je, navodno, i Vuletić komentirao s vlasnikom lokala u kojem je došlo do dogovora sa Čančarom i koji je, također, snimljen. Kazneni progon protiv Sablje je obustavljen s obzirom da je u travnju ove godine ubijen u noćnom klubu Ritz u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 22:09