NISU RAČUNALI NA NADZORNE KAMERE

OPELJEŠILI VIŠE OD 20 BANKOMATA Otkrili da uz pomoć kartice lojalnosti poznatog trgovačkog lanca mogu 'zbuniti' aparat pa digli više od 100.000 kn

Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Dvojica kriminalaca iz Sofije, Ilian Zdravkov Božkov (43) i Dragomir Draganov Dragomanov (31), uhićeni su krajem studenog prošle godine, u posljednji tren, na graničnom prijelazu u Murskom Središću u pokušaju izlaska iz zemlje. Optuženi su za teške krađe, krađe u pokušaju i računalne prevare, nalaze se u istražnom zatvoru, a nakon potvrđivanja optužnice počet će im i suđenje, piše Novi list.

Utvrđeno je da su u nepunih mjesec dana opelješili više od 20 bankomata na širem području Hrvatske, od Rijeke i Zagreba, do Varaždina, Zadra i Splita. Sumnja se da su napravili štetu nešto veću od 125 tisuća kuna.

Ubacivanjem bankomat-kartica pokretali su transakcije isplate, no u trenutku kad bi bankomat otvorio otvor za isplatu novca, novac ne bi uzeli, već bi ubacivanjem takozvane ‘kartice lojalnosti’ trgovačkog lanca H&M obavili storno isplate. Prilikom povrata novca u unutrašnjost bankomata uporabom podesnog predmeta i ometajući pravilan rad bankomata, iz njegove unutrašnjosti su prisilno izvlačili novac. Na taj su način po optužnici ‘digli’ 103 tisuće kuna. Na više mjesta snimila ih je nadzorna kamera.

Prilikom pretresa Iliana Božkova pronađeno je i oduzeto mu nešto više od 9 tisuća eura, dok je od drugookrivljenog oduzeto 2.700 eura i pet komada H&M kartica raznih serijskih brojeva pa tužitelj predlaže da se taj novac oduzme od obojice.

Tijekom istrage ispitane su sve odgovorne osobe nadležne za kontrolu rada bankomata u pojedinim bankama, voditelji regije za pojedine banke. Osim što su potvrdili da je došlo do ‘proboja’ u njihove bankomate, svi su u ladicama bankomata pronašli kreditne kartice i H&M potrošačke kartice. Budući da su svi bankomati pokriveni video nadzorom, snimke su odmah predali policiji, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:01