ŠUMARSKA MAFIJA

Oprali čak 24 milijuna: Novac s računa dizali beskućnici iz Srbije, evo kako su raskrinkani

Osumnjičeni su Mirsad Obradovac, njegov otac Rasim, brat Ramadan i sestrična Alema

Mirsad Obradovac, prvoosumnjičeni u slučaju 

 Facebook

Hrvatske šume d.o.o. i nekoliko podružnica te državne tvrtke od početka 2019. do danas uplatile su 43,6 milijuna kuna tvrtkama pod kontrolom obitelji Obradovac za razne šumarske poslove koje su te tvrtke dobile na natječajima: od sječe šuma, pošumljavanja, odnosno sadnje sadnica drveća i slično.

Sada, nakon godinu dana tajne istrage policije i USKOK-a o poslovanju tvrtki Obradovčevih, Mirsad Obradovac, njegov otac Rasim, brat Ramadan i sestrična Alema osumnjičeni su da su velik dio novca dobiven od Hrvatskih šuma izvukli iz svojih tvrtki, umanjivši pritom porezne osnovice te su tako oštetili državu za oko milijun kuna poreza.

Tereti ih se da su od ukupno 43,6 milijuna kuna dobivenih od poslova s Hrvatskim šumama "oprali", odnosno izvukli 24 milijuna kuna.

'Direktori' iz Srbije

To su, sumnja se, činili preko kolopleta vezanih tvrtki koje bi njihovim tvrtkama ispostavljale račune za nepostojeće poslove, a novac bi na kraju s računa u bankama dizali tzv. beskućnici, odnosno dvojica "direktora" dovedenih iz Srbije isključivo s namjerom da osnuju tvrtke i kada im na račune sjedne novac, podignu ga i vrate na ruke osumnjičenicima.

Sadržaj je to inkriminacija iz najnovije akcije policije i USKOK-a, koja je prije nekoliko dana rezultirala uhićenjem nekoliko članova obitelji Obradovac te otvaranjem istrage protiv njih.

Tijekom tajne istrage, policija i USKOK su od 21. svibnja prošle godine, uz sudske naloge, tajno snimali telefonske razgovore i kretanje osumnjičenika.

Među ostalim rekonstruirali su njihovo kretanje preko nadziranja baznih stanica njihovih mobitela, ali i uz pomoć podataka iz sustava o prelascima hrvatske granice.

Računovođe

Tako su zaključili da dvojica muškaraca, koji su dolazili iz Srbije te u Hrvatskoj osnivali tvrtke na koje bi bio prebačen novac zarađen u poslovima s Hrvatskim šumama, zapravo nisu uopće fizički boravili u Hrvatskoj, već su samo na jedan dan dovedeni u Hrvatsku da bi osnovali tvrtke, zatim bi ih automobilom vraćali u Srbiju.

Također, policija je u sklopu ove akcije uhitila i vlasnike računovodstvenih servisa za koje sumnjaju da su Obradovcu i drugima pomagali kod "sređivanje" dokumentacije, premda su znali kako Obradovac i ostali dijelom fiktivno posluju, odnosno varaju na porezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 17:13