AKCIJA U ZAPREŠIĆU

‘Opravdano i zakonito‘: Policija provela istragu o postupanju nad mladićem koji je na Sv. Duhu

Marko Š.R. nalazi se u teškom stanju u bolnici gdje je prevezen nakon što mu je pozlilo desetak minuta nakon što su ga uhitili
Ilustracija
 Vlado Kos/Cropix

Postupanje policajaca pri uhićenju 36-godišnjeg Marka Š.R., kojemu je u srijedu nakon uhićenja pozlilo, te je prevezen u bolnicu u teškom stanju, bilo je zakonito i opravdano. Zaključak je ovo interne istrage MUP-a provedene nakon događaja, prema propisanoj proceduri u ovakvim situacijama. Odmah nakon događaja osnovan je stručni tim sastavljen od djelatnika Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu ministarstva te je provedena interna istraga kako bi se utvrdilo je li prilikom postupanja kriminalista pri uhićenju bilo propusta.

"Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu MUP-a provjerama je obuhvatio taktiku postupanja, razmjernost i postupnost u primjeni policijskih ovlasti, te opravdanost i zakonitost uporabe sredstava prisile ali i činjenice i okolnosti koje su prethodile uporabi sredstava prisile kao i okolnosti nakon samog postupanja.

Obavljenim izvanrednim nadzorom utvrđeno je kako su policijski službenici opravdano i zakonito uporabili sredstva prisile - tjelesnu snagu i sredstava za vezivanje nad 36-godišnjakom, sukladno odredbama članka 82., 84. i 85. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te članka 127., 129. i 133. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika, te da policijski službenici svojim postupanjem nisu prouzročili narušavanje zdravstvenog stanja 36-godišnjaka". odgovorili su nam iz PU zagrebačke na upit o tome je li provedena istraga te ako jeste, kakvi su njezini nalazi.

Marko Š.R. nalazi se u teškom stanju u bolnici Sv. Duh gdje je prevezen nakon što mu je pozlilo nekih desetak minuta nakon što su ga policajci uhitili u njegovoj kući u Zaprešiću zbog sumnji da je bio dio organiziranoga lanca prodavača kokaina. Njegova majka je, pak, optužila policiju za brutalno ponašanje koje je, smatra, moglo dovesti do teškoga zdravstvenoga stanja njezinoga sina.

Policija, pak, tvrdi da je mladić najprije kada ih je vidio, bacio drogu u wc, a zatim pokušao pobjeći te je pružao aktivni otpor. Nakon što su ga savladali, međutim, mladić se primirio, te je sjeo na kauč, a njegova majka mu je skuhala čaj. U jednom trenutku mu je međutim, pozlilo, te se počeo gušiti, a policajci su ga pokušali reanimirati te su pozvali hitnu pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:09