SVE SE ISPRAZNILO

OPSADNO STANJE U POŽEGI Pukanićev atentator blokirao centar grada

 Dražen Krstanović / pozega.eu / D. Pongračić/HANZA MEDIA

Gdje god da pravosudni policajci dovode Amira Mafalanija, pravomoćno osuđenog za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, njegov dolazak nikako ne može proći nezapaženo.

Naime, pojedine zone naglo opuste zato što Mafalanija dovode policajci s dugim cijevima i pod jakim mjerama osiguranja.

Tuži državu

U posljednje vrijeme Mafalani se nalazi s dvije strane zakona jer je u nekim postupcima on zapravo - tužitelj. Za razliku od ovog posljednjeg, jučer kada je na Općinski sud u Požegi doveden iz zatvora u Lepoglavi gdje mu se sudi zbog gospodarskih malverzacija, prošli tjedan na zagrebački Općinski građanski sud nije doveden iako je tužio Republiku Hrvatsku zbog nehumanih zatvorskih uvjeta te nepružanja adekvatne medicinske pomoći.

Tajno ročište

No, svejedno je prošlotjedno ročište i bez njega započeto, ali ubrzo i prekinuto jer se svjedok - doktor Jure Mihovilović - sjetio da postoji tajna između liječnika i pacijenta te da bez Mafalanijeva dopuštenja ne smije govoriti o njegovu zdravstvenom stanju.

- Mafalani je u Lepoglavu primljen u prosincu 2012. godine. Rekao je da ima ozljedu desne šake koju je operirao prije desetak godina, te da nije teže bolovao, a u njegovu zdravstvenom kartonu do travnja 2014. bio je 15 puta na pregledima u ambulanti opće medicine - posvjedočio je doktor Mihovilović, koji je šest godina liječio zatvorenike u lepoglavskom zatvoru.

Nije platio rakiju

Mafalani u tužbi protiv države negoduje da mu je “dostupnost zdravstvene skrbi neadekvatna jer da bi je ostvario, mora se obratiti svome odvjetniku”. Žali se i na otežano održavanje higijene te da se “neopravdano protiv njega pokreću stegovni postupci i sredstva prisile pa je tako jednom pravosudni policajac neopravdano upotrijebio suzavac”. Ističe i da mu je zbog “niza pritužbi na uvjete kaznionica ukinula pogodnosti”.

Mafalani je već jednom na požeškom sudu osuđen na 10 mjeseci s dvogodišnjim rokom kušnje jer nije platio 252 boce voćne rakije lokalnoj tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:18