ZLOČIN U DUGAVAMA

Optužen da je prijatelja izbo 26 puta sve negira: Treća osoba je bila u tom stanu, ja ubojica nisam!

S obitelji žrtve suosjećam maksimalno, ali ne mogu priznati nešto što nisam napravio, rekao je Ivan Šmit

Ivan Šmit

 Davor Pongracic/CROPIX

Nakon što je treći put velikogoričko tužiteljstvo promijenilo činjenični opis svirepog ubojstva iz ljeta 2021. godine, prema kojem je Ivan Šmit (27) s dva noža nanio 26 ubodno-reznih rana Stipi R. (38) u podstanarskom stanu u novozagrebačkim Dugavama, optuženi je ponovno negirao krivnju.

- U ovom postupku bi mi bilo najlakše priznati počinjenje kaznenog djela da sam ga doista počinio. Boravak u istražnom zatvoru meni je šok terapija. Sve oči uprte su u mene kao ubojicu. Sam sebe sam preispitivao jesam li to što mi se stavlja na teret doista učinio. To sam činio podsvjesno iako sam znao da nisam počinitelj. Provedenim vještačenjima sve su se više zatvarale mogućnosti da sam počinitelj, sve više sam postajao sigurniji da ja to nisam počinio, ali sam se unatoč tome preispitivao i bio sve sigurniji da to nisam bio ja.

Ozljede koje su opisane kao one koje je Stipe zadobio nikako ne odgovaraju onome što ja imam u sebi, jer ja ne bih nikoga mogao natjeravati nožem i još da ga ubodem u leđa. Nikako ne bih mogao to učiniti, pogotovo jer sam imao veliki strah. A nemoguće je i da sam čistio i prao krv nakon svega i to je potvrdilo vještačenje. Bio sam Stipin najbolji prijatelj i želio sam mu samo dobro. Nas dvojica bili smo konzumenti, ali on puno duže, nego ja. S obitelji žrtve suosjećam maksimalno, ali ne mogu priznati nešto što nisam napravio. Neka treća osoba je bila u tom stanu - rekao je u utorak sudskom vijeću optuženi Šmit naglašavajući kako osjeća krivnju unatoč svemu, ali da on ubojica nije.

Njegov osvrt u završnim riječima o prijateljevanju sa Stipom te suosjećanju s njegovom obitelji uslijedio je nakon što je odvjetnica Dubravka Krklec, opunomoćenica obitelji ubijenog muškarca, ukazala na izostanak empatije i emocija na svakom od 11 sudskih ročišta.

image

Policijski očevid nakon ubojstva u Dugavama

Zeljko Puhovski/CROPIX

- Obitelji pokojnog Stipe R., koja prisustvuje svakom ročištu, posebno je bolno što niti u jednom trenutku nitko od obitelji Šmit, pa ni sam optuženi, nije izrazio sućut majci i sestrama ubijenoga. Okrivljeni bez emocija i empatije u svojoj obrani prikazuje žrtvu kao dobrog prijatelja, a o njemu usput govori s neviđenom hladnoćom. Oštećenoga je ujedno nastojao prikazati kao velikog dilera, a njegov stan kao mjesto u kojemu se vrtjela velika količina novca, ali ništa od toga nije pronađeno tijekom očevida. Prema mišljenju vještaka, okrivljeni je tempore criminis bio smanjeno ubrojiv, ali tijekom sudskog postupka utvrđeno je i da se nakon zločina prao i brisao, uklanjao tragove krvi te uvukao žrtvu sa stubišta u hodnik stana čime je njegova svijest bila itekako očuvana - naglasila je odvjetnica Krklec.

U završnoj fazi suđenja, treći put pozvani su vještaci, sudsko-medicinska vještakinja Marija Baković i vještak traseolog Želimir Radmilović, koji su dobili zadatak proučiti izmijenjeni činjenični opis kaznenog djela u koji su sad uključena, kao sredstva izvršenja, dva noža. Ujedno su u utorak dali odgovore sudu može li se utvrditi točna dinamika ozljeda - koje su nanesene u stanu, a koje na stubištu - te redoslijed kojim nožem je koja ozljeda nanesena Stipi R., pogotovo jer je ozljeda koja je bila navedena inicijalno kao obrambena, prema izmijenjenom vrlo decidiranom činjeničnom opisu naznačena kao prva.

- Sa sudsko-medicinskog stajališta, nije moguće sa sigurnošću utvrditi točan redoslijed nastajanja pojedinih ozljeda kod žrtve. Pretpostaviti se može da su prvo nastale ozljede na glavi i obrambene ozljede na rukama, a potom ozljede na stražnjoj strani tijela, odnosno vrata i prsnog koša. Nije moguće utvrditi koje su ozljede nastale kojim nožem jer ozljede ne pokazuju jedinstvene karakteristike. Nije moguće isključiti da bi žrtva imala fizičkih mogućnosti spustiti se niz stepenice do podruma - rekla je vještakinja Baković ne mogavši dati odgovor je li smrt Stipe R. nastupila na stubištu zgrade ili u hodniku stana.

Temeljem pak opće traseološke situacije i distribucije tragova krvi, za vještaka Radmilovića je početak sukoba Šmita i pokojnika bio na području dnevnog boravka kod ulaza u kuhinju.

- Prvo su nastale one ozljede koje karakterizira krvarenje prema van poput lica, glave i gornjih dijelova ruku jer kod dubinskih ubodnih ozljeda primarno se radi o unutarnjem krvarenju posebno ako je taj ubod kroz odjeću. O mogućnosti ozljeđivanja na podestu stepenica 1.kata ne mogu se očitovati, ali sam u nalazu istaknuo da se na zidu mogu raspoznati tzv. odbačene prskotine krvi koje nastaju odbacivanjem s izvora krvi koji može biti zakrvavljeni predmet ili dio tijela, ali može biti i zamahivanjem ozlijeđenog dijela tijela. Tragovi krvi spuštaju se prema podrumu i natrag, a prema količini te njihovu rasporedu, obliku i dimenzijama svakog pojedinog, tragovi su nastali kapanjem s izvora krvarenja ograničenog dotoka krvi. Na mogućnost da je žrtva preminula ispred ulaza u stan ili u hodniku stana ukazuju tragovi ispred vrata i desno od njih, a posebno lokve krvi na podu koje su pokazatelj da je žrtva na tom mjestu dugo vrijeme mirovala dok je krv istjecala iz tijela. Tragovi vučenja s obzirom na pravilan kuglasti oblik krvi ukazuju na vučenje pasivnog nepomičnog objekta, ali ne mogu reći je li u tom trenutku osoba bila živa ili mrtva - pojasnio je vještak Radmilović.

U završnom govoru, predstavnica optužbe Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici, Andreja Vrančić, istaknula je kako je nedvojbeno utvrđeno da je Šmit počinio ubojstvo jer da na to upiru personalni i materijalni dokazi. Šmitovu obranu da je Stipu R. samo odgurnuo i pobjegao iz stana smatra neživotnom, a činjenicu da nije želio odgovarati na pitanja u sudnici za tužiteljicu su "odraz njegove odluke da ne preuzme odgovornost za svoje postupke". A spomenula je i Šmitovu prošlost prema kojoj je višekratno osuđivan zbog remećenja javnog reda i mira, sigurnosti prometa na cestama te zloupotrebe droge.

image

Ivan Šmit

Davor Pongracic/CROPIX

Optuženikov odvjetnik Luka Somek u jednosatnom završnom govoru pokušao je uvjeriti sudsko vijeće da bi Šmit, da je počinitelj ubojstva, isto bio i priznao. Detaljno analizirajući svako od 11 održanih ročišta, iskaze osam ispitanih svjedoka, sedam vještačkih nalaza i mišljenja te tri dopunska ispitivanja vještaka za Someka su put ka oslobađajućoj presudi.

- Ničim nije dokazano da je Šmit počinitelj. Predlaže se da se liječi od ovisnosti, ali želim naglasiti da cijelo ovo vrijeme boravka u istražnom zatvoru nikad nije zatražio liječničku pomoć ni terapiju. Zaposlio se u zatvoru, radi nekoliko poslova i uzoran je pritvorenik pa stoga ne znam temeljem čega je vještak zaključio da postoji opasnost od ponavljanja djela ili da mu treba liječenje. Šmit nakon zločina nije imao krvave ruke i nije dokazano da je u ruci držao jedan nož, a kamoli dva. Pregledom mobitela žrtve zaključuje se da je pokojni dilao drogu i družio se sa stotinama osoba koje su mu prolazile kroz stan, kao da je kolodvor. Oštećeni je živio dva paralelna života, ali Šmit nije imao ni razlog ni motiv da ubije prijatelja. Mora li Šmit pod svaku cijenu biti osuđen samo zato što je bio na mjestu događaja - zapitao se na kraju odvjetnik Somek uvjeren u oslobađajuću presudu.

Podsjetimo, Šmit je na početku suđenja negirao krivnju te iznio obranu navodeći da je pokojni njega napao pa se branio i jedva spasio bijegom iz zgrade. Pritom je bacio sumnju da je u stan, koji je ostavio otvoren i iz kojega je pobjegao bos, sigurno netko ušao nakon njega i izmasakrirao Stipu.

Prema promijenjenoj optužnici, Šmit je, s ciljem da ubije nakon verbalnog sukoba sa Stipom R. 21. kolovoza 2021. oko 1.30 sati, u kuhinji uzeo sa stalka dva noža - drveni nož Sollinger dužine oštrice 18 cm i kuhinjski nož crne plastične drške oštrice 20 cm - kojima je u stanu i ispred stana zamahivao prema Stipinoj glavi.

Nanio mu je čeono-tjemenu reznu ranu duljine 13,5 cm i duboku 6,5 cm koja je uzrokovala, među ostalim, djelomičnu amputaciju nosa. Ozlijedio mu je i ruku, zadao četiri ubodne rane s leđa, pet u torzo... Nesretni Stipe je, u pokušaju da potraži pomoć, smatra tužiteljstvo, izašao iz stana na stubište gdje je dozivao susjede u pomoć i usput udario po susjednim vratima stana koja mu, nažalost, nitko nije otvorio. Zatim se Stipe R., već tako onemoćao, spustio na pod stubišta ispred stana, odakle ga je Šmit uvukao u hodnik stana gdje je izdahnuo od zadobivenih ozljeda. Prije nego što je pobjegao, Šmit si je ruke obrisao ručnicima te ih oprao i potom pobjegao u noć, dok je izmrcvareni Stipe, prema navodima vještaka, u patnji umirao od 20 minuta do pola sata.

Za horor u podstanarskom stanu u Dugavama doznalo se u gluho doba noći, oko 2,50 sati, kad je policija, patrolirajući kvartom, na ulici uočila vidno rastrojenog mladića. Prvo što su pomislili je da je žrtva kaznenog djela, no ubrzo su doznali zapravo suprotno. Otišli su u stan iz kojega je prije toga Šmit izašao te ih je na ulaznim vratima dočekalo mrtvo Stipino tijelo, ispod njega Šmitove tenisice i krv koja je špricala posvuda. S obzirom na to da je u krvi imao opojna sredstva, Šmit je u vrijeme djela bio smanjeno ubrojiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 03:30