POKOSIO LJUDE U BUZINU

Optužen mladi vozač (23): Objavljeno kolika mu kazna prijeti i što je sve otkrilo vještačenje

Jan Ehrlich (23) Mercedesom je pješake ‘meo‘ kao čunjeve, zabio se u drugi auto i ozlijedio pet osoba

Jan Ehrlich

 Snimka čitatelja, Ranko Šuvar/CROPIX

Nepunih sedam mjeseci od horora na parkiralištu trgovačkog centra Supernova u novozagrebačkom Buzinu, kad je u 15 sekundi jeze Mercedes GT AMG pješake "meo" kao čunjeve, zabio se u drugi auto i ujedno ozlijedio pet osoba, podignuta je optužnica protiv 23-godišnjeg Jana Ehrlicha.

Novozagrebačko Općinsko državno odvjetništvo ga je nakon provedene istrage optužilo za izazivanje prometne nesreće 16. lipnja 2023. oko 21.50 sati jer brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste, brojnim pješacima te zaustavljenim vozilima, nego je zbog demonstracije svojih vozačkih sposobnosti i snage automobila, navodi se u optužnici, naglo povećao broj okretaja motora i brzinu kretanja vozila postižući proklizavanje stražnjih pogonskih kotača na kojima je prethodno, kako je pokazalo vještačenje, isključio automatski sustav sprječavanja proklizavanja.

Tužiteljstvo stoga tereti Ehrlicha da je uslijed svega navedenoga izgubio nadzor nad upravljačem te u zanošenju preko zapadne kolničke trake namijenjene za promet vozila iz suprotnog smjera, u kočenju i nekontroliranom kretanju, sletio lijevo preko ruba kolnika na pješački otok sa zapadne strane, gdje je naletio na pješake koji su stajali - Vedrana K. (35), Mateja G. (21) i Mateju K. (32).

Zatim je moćna jurilica udarila prednjim dijelom i u spremnik za otpad, a potom i u prometni znak "križanje s cestom s prednošću prolaska", nakon čega je finalno Mercedes udario u bočni dio BMW-a kojeg je vozio 21-godišnji Ivan M. i koji je u društvu 22-godišnje suputnice u tom trenutku bio zaustavljen ispred raskrižja. Uslijed tog naleta oštećeno je još jedno vozilo. Vedran K. najteže je prošao zadobivši traumatsku ozljedu mozga s nekoliko fraktura kosti lubanje i bio je životno ugrožen. Matej G. također je prošao s teškim ozljedama poput prijeloma podlaktice i napuknuća lubanje.

image

Jan Ehrlich

Ronald Goršić/CROPIX

Osim troje teško ozlijeđenih, dvije osobe zadobile su lakše ozljede. A nakon tog darmara, Ehrlich je prvo kao ukopan sjedio nekoliko minuta za volanom Mercedesove jurilice te gledao u otvoreni airbag i desetke osoba kako pomažu unesrećenima da bi potom, nakon što je njegov suvozač odmah nakon nesreće pobjegao iz vozila, nervozno kružio oko auta, držao se za glavu i s nevjericom promatrao totalni kaos koji je skrivio.

I svaku sekundu tog horora snimile su osobe koje su se tu večer, kako se moglo vidjeti na mnogobrojnim snimkama koje su preplavile internet i dospjele ujedno i do tužiteljstva, poredale uz kolnik i promatrale turiranje "posebnih" vozila i njihove performanse.

image

Jan Ehrlich

Ronald Goršić/CROPIX

Nakon nesreće, inače, svima je upala u oko činjenica da netko tako mlad posjeduje takav auto (i skup i snažnog motora od više od 500 konjskih snaga), a kako smo doznali, novac za kupnju auta navodno potječe od prodaje jednog zemljišta. I ne samo toga. Navodno je od prodaje zemljišta Jan Ehrlich kupio s prijateljem u talonu tri auta s ciljem da ih malo provozaju i potom preprodaju.

Tužiteljstvo je predložilo da se okrivljenom produže mjere opreza obveznog javljanja nadležnom tijelu i da mu dalje bude oduzeta vozačka dozvola. Inače, 23-godišnjak do tog kobnog dana nije bio ni prekršajno ni kazneno evidentiran. Ali ga je u svom dotadašnjem kratkom vozačkom iskustvu policija tri puta uhvatila u prekršajima i novčano se odmah na licu mjesta naplatila - dva puta zbog brzine i jednom zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Zbog ovog potonjeg prijeti mu do osam godina zatvora.

image

Jan Ehrlich

Ronald Goršić/CROPIX
image

Jan Ehrlich

Ronald Goršić/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 22:35