SMRT NA KORNATIMA

Optužen mladić koji je bez dozvole vukao dječaka gliserom i usmrtio ga, prijeti mu osam godina

Tereti ga se da je poduzeo manevar u lijevo, a zatim nagli manevar u desno, uslijed čega je dijete udarilo u desnu stranu glisera
Ilustracija, brod pomorske policije
 Matija Djanjesic/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv 21-godišnjaka zbog počinjenog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Okrivljenika se tereti da je 18. srpnja 2020. oko 13,15 sati na području Nacionalnog parka Kornati upravljao gliserom s vanbrodskim motorom bez položenog ispita i dozvole za upravljanje te je prevozio troje putnika, dok je 14-godišnjeg dječaka iz Nizozemske vukao na gumenoj tubi za glisiranje koja je konopom bila privezana za stražnji dio glisera, javlja Šibenski.

Tereti ga se da je pritom vozio na način da je poduzeo manevar u lijevo, a zatim nagli manevar u desno, uslijed čega je dijete koje je bilo na gumenoj tubi udarilo u desnu stranu glisera te je zadobilo teške i po život opasne ozljede glave, kralješnice i plućnog krila te je preminulo istog dana, kažu u šibensko-kninskom DORH-u.

Podsjetimo, Jutarnji list je već opsežno izvještavao o ovoj tragediji.

- Očito osoba koja je vozila gliser nije imala potrebno iskustvo i nije vozila primjerenom brzinom te nije prilagodila brzinu ni dobi ni fizičkoj sposobnosti osobe koju je vozio na tom jastuku, što je pridonijelo nesreći. Nije smio raditi tako nagle manevre jer ni dužina konopca očito nije bila dovoljno dugačka da bi se izbjegao sraz glisera i jastuka. Međutim, problem je i u tome što oni koji organiziraju vožnje takvim manevrima žele postići atraktivnost vožnji, da taj jastuk leti što više, a vođeni su prije svega zaradom i ne razmišljaju koliko je to opasno - rekao nam je nakon nesreće dipl. ing Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila i plovila.

Prema Kaznenom zakonu, proglasi li ga sud krivim za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, mladiću prijeti kazna od jedne od osam godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:48