ČETVERO MRTVIH

Optužen vozač ‘šlepera smrti‘: Kamionom je pokosio radnike na A1, prijeti mu do 8 godina zatvora

U nesreći je život izgubilo četvero radnika tvrtke Šuma-Promet iz Velike Ludine, a Damiru Z. (55) prijeti do 8 godina zatvora
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon nešto više od sedam mjeseci, novozagrebačko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv Damira Z. (55), vozača šlepera smrti koji je lanjskog studenog u jutarnjim satima na autocesti A1 kod Desinca skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj je živote izgubilo četvero radnika tvrtke Šuma-Promet iz Velike Ludine, a dvoje ih je teško ozlijeđeno. Tereti ga se nesreću iz nehaja te mu prijeti do osam godina zatvora, no nikakva kazna neće biti utjeha obiteljima poginulih - Milana C. (69), Nade M. (50), Vlastimira N. (51) i Ivane T. (31).

Prema optužnici, Damir Z., inače profesionalni vozač sa 25 godina vozačkog iskustva, je 21. studenog 2020. u 7.19 sati navedenom dionicom u smjeru Jastrebarskog vozio šleper s prikolicom tvrtke Povrće Kosi iz međimurskog Totovca te se dolaskom do 19. kilometra, protivno odredbi članka 46.st.1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, nije kretao sredinom obilježene prometne trake.

Tako da je skrenuo u desno na prometnu traku za zaustavljanje u nuždi gdje je naletio na VW Transporter koji je bio propisno zaustavljen zbog kvara i to sa uključena sva četiri pokazivača smjera uz sjeverni rub navedenog kolnika. Ujedno je kombi bio većim desnim dijelom na travnatoj površini i u njemu se toga trenutka nalazilo ukupno sedam osoba.

Od siline naleta je, međutim, kombi odbačen naprijed i u desno pa je pritom naletio na čovjeka koji se u trenutku nesreće nalazio ispred vozila nakon čega je odbačen na travu dok se kombi nakon zanošenja i prevrtanja zaustavio na krovu.

Šleper je, pak, nakon naleta na vozilo sletio na travu gdje se prevrnuo na lijevi bok i pritom poklopio nesretnog čovjeka kojeg je prethodno udario pa je isti nažalost podlegao stravičnim ozljedama. Troje putnika iz Transportera je također preminulo na mjestu užasa dok je dvoje hospitalizirano s teškim ozljedama.

I sam vozač šlepera je završio u bolnici na promatranju, te ga je nakon otpuštanja preuzela policija i odvela na kriminalističko istraživanje. Pred istražiteljima se, a potom i u tužiteljstvu branio šutnjom te je bio pod vidnim šokom zbog svega. Brzina kojom se kretao je bila unutar dozvoljene te nije premašivala 90 kilometara na sat.

Tragediji koja je potresla cijelu zemlju prethodio je kvar na kombiju kojim su se radnici Šuma-Prometa vozili prema karlovačkoj Šumariji, gdje su za njih trebali obavljati poslove sadnje mladih sadnica hrasta lužnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:51