ZLOČIN KOD BRINJA

Optužen zbog teškog ubojstva: Sjekirom zatukao oca zlostavljača dok je spavao, a onda sve pokušao prikriti

Igora Vukadinovića (20) tereti se da je na usmrtio svog oca Nikolu (52) lani u srpnju, u njihovoj kući u mjestu Rapain Klanac

Kuća obitelji Vukadinović u Rapainu Klancu nedaleko Brinja u kojoj je u srpnju prošle godine usred noći sin ubio oca

 Robert Fajt/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv Igora Vukadinovića (20) iz Rapainog Klanca nedaleko Brinja, kojega terete da je na podmukao i okrutan način na spavanju sjekirom zatukao oca Nikolu Vukadinovića (52).

Ležao u krevetu

U optužnici se navodi da je mladić 8. srpnja prošle godine "u obiteljskoj kući na području općine Brinje, nakon svađe s 52-godišnjim ocem, u nakani da ga usmrti i nakon što se uvjerio da je njegov otac legao u krevet, a svjestan kako je zbog narušena zdravlja teže pokretan i kako se u ležećem položaju ne može oduprijeti napadu, alatom ga više puta udario u predjelu glave".

Tako mu je, kažu u tužiteljstvu, zadao višestruke ozljede glave, od kojih je 52-godišnjak preminuo na mjestu događaja. Karlovačko tužiteljstvo predložilo je u optužnici da se produlji istražni zatvor protiv okrivljenika "radi neometanog odvijanja postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora, i kod kojeg su okolnosti počinjenja kaznenog djela posebno teške".

Ovaj zločin nije počinjen u afektu, već je pomno planiran i pripremljen. Sin - ubojica pokušao je nakon hladnog čina prikriti zlodjelo, inscenirajući provalu te je policiji prijavio nepoznate počinitelje kojima je pokušao prišiti netom počinjenu strahotu. Već nakon prvog razgovora s njim i nakon nekoliko uočenih detalja na poprištu ubojstva, policija je, međutim, posumnjala u njegovu priču. Istoga dana u popodnevnim satima mladić se slomio i priznao zločin, te istražiteljima predao sjekiru kojom je zatukao oca.

Mračna pozadina

Jutarnji je pisao o mračnoj pozadini te tragedije. Doznali smo da je otac bio dugogodišnji obiteljski zlostavljač, uz brutalno nasilje odrastali su Igor te njegove dvije sestre, kao i majka, koja se od supruga nasilnika odselila u Njemačku. Te okolnosti vjerojatno su bile glavni razlog zašto je vrijedni mladić postao - ubojica.

Kako bi susjedi ilustrirali koliko je Nikola bio zao prema svojoj ženi, rekli su nam da ju je jednom prilikom ubacio u bačvu u kojoj se drži kom za pečenje rakije, i tako je držao zatvorenom. Jadna žena bila je bez primanja, osuđena na njegovu milostinju te se mučila radeći u polju da prehrani djecu, dok se on uglavnom bavio švercom i maltretiranjem ukućana. Starija kći otišla je živjeti u Senj, a s ocem su ostali Igor i njegova malodobna sestrica.

Odlaskom supruge i starije kćeri, otac se okomio na Igora, koji je zapravo sam držao njihovo gospodarstvo, radio sve poljoprivredne poslove, te još zarađivao radeći teške fizičke poslove u obližnjoj pilani. No, tim novcem svejedno je raspolagao otac, koji se, kažu ljudi, bavio i mutnim poslovima s nekim čudnim ljudima. Igor je na kredit kupio Passat, a otac mu ga je odmah uzeo i njime se junačio, pa ga proćerdao. Igor je potom kupio i Golf sedmicu, no za volan je odmah sjeo Nikola.

Lažirao provalu, ali je razbio prozor iznutra

Sada optuženi Igor Vukadinović kobne je noći u srpnju prošle godine s posla iz pilane došao kasno, oko 2 sata, a oko 4 sata uzeo je sjekiru, otišao do oca i s nekoliko jakih udaraca u glavu na mjestu ga usmrtio. Očito je imao plan sve prikazati kao provalu te izmisliti pljačkaša kojemu će prišiti ubojstvo.

Sakrio je sjekiru kojom je počinio zlodjelo nedaleko od kuće, u kući je napravio metež, te razbio prozorsko staklo u prizemlju kuće. No, prema krhotinama, bilo je vidljivo da je staklo bilo razbijeno prema van, a ne prema unutra, što je istražiteljima kasnije prvo zapelo za oko. (M.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:09