IZVLAČENJE NOVCA

OPTUŽENA ČAČIĆEVA BIVŠA SURADNICA Ukrali 1,5 mil. kuna preko studentskih ugovora

DORH tereti bivšu članicu HNS-a i varaždinskog poglavarstva, blisku Radimiru Čačiću, za zlouporabu položaja i ovlasti te utaju poreza i krivotvorenje službenih isprava
 Željko Hajdinjak

VARAŽDIN - Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, šest mjeseci od pokretanja istrage podiglo je optužnicu zbog „izvlačenja“ novca iz gradske javne ustanove „Gradski bazeni“ protiv bivše ravnateljice Natalije Žetko Bencek i još petero što bivših, što sadašnjih djelatnika ustanove.

Tereti ih se za kaznena djela utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti ili pak krivotvorenja službenih isprava. Kaznenim djelima nezakonito su prvo i trećeokrivljena stekle 1.455.000 kuna, a državni proračun oštećen je za 570.000 kuna.

U priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama ŽDO-a Varaždin imena okrivljenih se ne navode, ali u javnosti je poznato tko su. Uz Bencek, to je, kao drugookrivljeni, njen bivši zamjenik Željko Čengić; trećeokrivljena je bivša djelatnica u računovodstvu i HNS-ova vijećnica u prošlom sazivu Skupštine Varaždinske županije Ljiljana Golić Domislović; četvrtookrivljena također bivša djelatnica Lidija Kojdić; peto i šestookrivljeni su Nikola Jozić i Velimir Mudri, koji su još uvijek djelatnici Bazena.

Za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te utaje poreza ili carine i krivotvorenje službenih isprava Državno odvjetništvo tereti Nataliju Žetko Bencek, bivšu članica HNS-a i varaždinskog poglavarstva, aktualnu zaposlenica HEP-a, osobu blisku Radimiru Čačiću kao i bivšim čelnim ljudima Varaždina Ivanu Čehoku i Zlatku Horvatu. Točnije, nju se tereti da je od 2006. do 2011., uz pomoć ostalih okrivljenih, pribavila 278 ugovora za rad sa studentima. Tim je studentima isplaćen novac za rad koji nikada nisu obavili, a studenti su vraćali taj novac umanjen za deset posto.

U tome je Žetko Bencek imala pomoć trećeokrivljene Golić Domislović koja je bilježila da su studenti poslove uredno obavili. Studentskom servisu na taj je način isplaćen iznos veći od 1,5 milijuna kuna, od čega su više od 1,3 milijuna dobili studenti, koji su pak taj iznos, umanjen za „nagradu“ od 10 posto, predavali Golić Domsilović, Joziću i Mudrom.

Prema priopćenju ŽDO-a Mudri je u iznosu od 230 tisuća platio obveze ustanove, a preostali iznos od 980 tisuća kuna Žetko Bencek i Golić Domislović su zadržale i međusobno podijelile.

Iznos isplaćen servisu prikazan je kao rashod poslovanja i nije obračunat ni plaćen porez na dobit, a na iznos plaćenih obveza nije obračunat ni plaćen porez na dohodak, čime je državni proračun oštećen za 340 tisuća kuna.

Žetko Bencek se tereti i da je od Golić Domislović zatražila, što je ova i napravila, da naloži recepcionerima da usluge ustanove naplaćuju putem paragon blokova, bez evidentiranja kroz registar kasu. Tako su recepcioneri od 2007. do 2009. preko blokova naplatili oko 700 tisuća kuna od čega oko 650 tisuća nije evidentirano preko registar kase, navodi se. Od tih 650 tisuća su Žetko Bencek i Golić Domislović podijelile više od 475 tisuća kuna, 70 tisuća je potrošeno za potrebe poslovanja poduzeća. Iznos od 100 tisuća predan je šestookrivljenom Mudrom, koji je s tim novcem također plaćao obveze ustanove. Na neevidentiran prihod ustanova nije platila ni porez na dobit ni dohodak kao ni PDV, tako da je državni proračun oštećen za dodatnih 230 tisuća kuna, navodi ŽDO.

Inače, o tom je slučaju na posljednjoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća govorio i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Odgovarajući tada na vijećničko pitanje tijekom aktualnog sata, Habuš je rekao da nema informacija o podizanju optužnice, ali da mu je želja da se taj slučaj što prije razriješi. Naime, u dijelu javnosti i medija pojavila se „priča“ da je dio novaca završio u varaždinskom HNS-u, što Habuš oštro demantira. Zato je istaknuo da želi što skorije razrješenje cijelog slučaja kako bi se demantirali ti navodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:28