DOBILI I VEĆE PUTNE TROŠKOVE

Optužena osmorica kontrolora leta: Terete ih da su lažno prijavili prebivalište u ovoj straćari da ne bi plaćali prirez

Kuća u kojoj su bili prijavljeni nema istaknut kućni broj, potpuno je obrasla u travu i korov, a jedina živa bića koja tu obitavaju stršljeni su koji lete u rojevima
 Davor Pongracic/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podiglo je u četvrtak, 21. srpnja 2022., optužnicu protiv osam kontrolora leta zbog utaje poreza ili carine i prijevare u ukupnom iznosu većem od 1,5 milijuna kuna.

Ne navodeći identiete okrivljenih osoba, nego samo da se radi o zaposlenicima trgovačkog društva u vlasništvu Republike Hrvatske, o tome je danas priopćenje izdalo spomenuto tužiteljstvo.

Optužnica je, navode, podignuta nakone provedenog istraživanja, pred Općinskim sudom u Velikoj Gorici protiv osam hrvatskih državljana.

"Optužnicom se prvookrivljenog 56-godišnjaka, drugookrivljenog 54-godišnjaka, trećeokrivljenog 58-godišnjaka, četvrtookrivljenog 64-godišnjaka, petookrivljenog 56-godišnjaka, šestookrivljenog 66-godišnjaka, sedmookrivljenog 40-godišnjaka i osmookrivljenog 54-godišnjaka tereti da su u inkriminiranim razdobljima od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2020.; kao zaposlenici trgovačkog društva u vlasništvu Republike Hrvatske; davali poslodavcu neistinite podatke da borave na određenim adresama, iako su stvarno prebivali i boravili na drugim adresama.

Na temelju takvih neistinitih podataka poslodavac im je obračunavao i isplaćivao plaću na način da nisu platili prirez porezu na dohodak gradu u kojem su živjeli u ukupnom iznosu od 1.508.320,32 kune, za koji su oštetili proračune tih gradova, a sebi pribavili nepripadne materijalne dobiti.

Prvookrivljenog 56-godišnjaka, četvrtookrivljenog 64-godišnjaka i osmookrivljenog 54-godišnjaka se tereti da su u inkriminiranim razdobljima poslodavcu neistinito predočili da borave na pojedinim područjima i iz tih mjesta putuju na posao, iako su stvarno živjeli u drugim mjestima, pa im je poslodavac isplatio uvećane troškove prijevoza u ukupnom iznosu od 51.112,80 kuna, za koje su se nepripadno materijalno okoristili te oštetili poslodavca za te iznose."

Podsjetimo, Jutarnji list je o slučaju osmorice kontrolora leta pisao prije nekoliko dana. Kao što smo izvijestili, oni su se našli pod lupom istražitelja jer su prebivalište prijavili u Blatuši, naselju u općini Gvozd na području Sisačko-moslavačke županije iako su stvarno živjeli na području Zagreba i Samobora.

Kuća u kojoj su bili prijavljeni nema istaknut kućni broj, potpuno je obrasla u travu i korov, a jedina živa bića koja tu obitavaju stršljeni su koji lete u rojevima. Zbog činjenice da su bili ondje prijavljeni, od poslodavca su dobivali veće naknade za prijevoz, a s obzirom da je Gvozd općina od posebne državne skrbi, u njoj se prirez ni ne plaća tako da su, umjesto 18 posto prireza, koliko on primjerice iznosi u Gradu Zagrebu, taj iznos zadržali sebi.

Kontrolori leta mjesečno zarađuju između 30.000 i 50.000 kuna pa je, prema tome, svaki od onih prijavljenih u Gvozdu oštetio Grad Zagreb za oko 126.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:14