USKOK NA POLICIJU

Optužena petorica policajaca: ‘Možda smo malo pretjerali u opisu tog pokušaja gaženja...‘

USKOK je podigao optužnicu zbog zloporabe položaja i ovlasti, odnosno lažiranja službenog izvješća i podnošenja neistinite kaznene prijave

Privođenje uhićenih policajaca u zgradu USKOK-a

 Ranko Šuvar/cropix/

Nakon tri mjeseca istrage USKOK je podigao optužnicu protiv pet sisačkih policajaca zbog zloporabe položaja i ovlasti, odnosno lažiranja službenog izvješća i podnošenja neistinite kaznene prijave za pokušaj teškog ubojstva.

Optuženi su, kako smo već pisali nakon podizanja kaznene prijave, policajci Igor K. i Igor P., voditelj Sektora kriminalističke policije Igor Pasanec, zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke Nikica Batinović te Marijan Brnad, voditelj Službe za javni red i sigurnost. I svi su oni odmah nakon pokretanja istrage suspendirani.

Tužitelji terete Igora K. i Igora P. da su 9. studenoga prošle godine, nakon što su prethodni dan bez ikakve osnove i zakonitog temelja uporabili službeno vatreno oružje prema nepoznatom muškarcu koji je upravljao automobilom, lažno prikazali uporabu oružja kao ovlaštenu, a sve kako bi otklonili vlastitu odgovornost.

Sukladno dogovoru, njih su dvojica, smatra USKOK, podnijeli službeno izvješće o postupanju u kojem su lažno naveli da ih je, tijekom službenog postupanja prema dvjema osobama, nepoznati muškarac pokušao pregaziti vozilom i usmrtiti, ali i da su taj nalet uspjeli izbjeći. Također USKOK sumnja da su potom neistinito naveli da su zbog toga iz službenog oružja ispalili ukupno devet hitaca, od kojih su tri hica bila upozorenje, a šest ih je ispaljeno u smjeru vozila. Iako su znali da sve to ne odgovara istini, dvojica su policajaca, kako su zaključili tužitelji, svejedno podnijela kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog pokušaja teškog ubojstva.

Optužnicom su još obuhvaćeni i čelni ljudi te Policijske uprave - Pasanec, Brnad i Batinović - koje USKOK tereti da su, provodeći kriminalističko istraživanje pokušaja teškog ubojstva, vidjeli videosnimku događaja prema čijem su sadržaju utvrdili kako ne postoji osnovana sumnja da je počinjeno to kazneno djelo te su odlučili zaštititi dvojicu policajaca od disciplinskog i kaznenog progona.

Stoga je Pasanec, kao voditelj sisačke kriminalističke policije, 10. studenoga 2023. podnio izvješće u kojem je naveo da su Igor K. i Igor P. zakonito i opravdano uporabili vatreno oružje. Isti je dan Brnad, kao voditelj Službe za javni red i sigurnost, to izvješće dostavio načelniku Policijske uprave nakon čega je njegov zamjenik Batinović potpisao odluku u kojoj je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom. Na sve to USKOK tereti Pasanca da nije osigurao izuzimanje snimke videonadzora kao dokaza, što je bio dužan učiniti, već je 15. studenoga podnio Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku kaznenu prijavu s ranijim datumom koju je prethodno potpisao, ne spominjući u njoj postojanje snimke kao dokaz.

Kao što smo već pisali, cijela se priča zakotrljala zbog intervencije dvojice policajaca za droge, Igora K. i Igora P., koji su 8. studenoga u večernjim satima kod osnovne škole u Mošćenici pokušali uhititi trojicu navodnih dilera marihuane. Jednog od osumnjičenika su uhitili, no dvojica, zasad nepoznatih, uspjela su pobjeći te su policajci za njima zapucali.

"Sada mislim da smo u opisu tog pokušaja gaženja i da smo se morali bacati u stranu možda malo pretjerali", izjavio je uhićeni policajac Igor K. na ispitivanju nakon što je uhićen.

Međutim, ni on, ni ostala četvorica uhićenih, od kojih su trojica bili njegovi nadređeni, ne priznaju optužbe te su iznijeli opširne obrane.

Pasanec je, pak, tad bio ispričao kako je od načelnika postaje u Petrinji zatražio da izuzme snimke nadzornih kamera, nakon što mu je to na očevidu spomenula tužiteljica. Drugi dan mu je, rekao je dalje, ta snimka i poslana, no iz razgovora s Batinovićem doznao je da snimka nema tona pa ju je izbrisao i nije ju pogledao.

Batinović je, pak, ispričao kako je u svom uredu počeo gledati snimku zajedno s Brnadom, no kada su vidjeli da nema tonskog zapisa, prestali su je gledati i uopće nisu vidjeli dio na kojem se vidi kako policajci pucaju. I on je tu snimku, kako je rekao, izbrisao. Međutim, Brnad je tvrdio drugačije, kazavši da je s Batinovićem pogledao snimku, ali je on i dalje smatrao da su policajci opravdano pucali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:19