NA UDARU EU TUŽITELJA

Optuženi HDZ-ovac, gradonačelnik Nove Gradiške i jedan od glavnih aktera velike afere Janaf

Ured europskog javnoga tužitelja (EPPO) danas je podignuo i drugu optužnicu u Hrvatskoj

Vinko Grgić, Krešo Petek i Dražen Barišić

 Damir Krajač; Ronald Goršić/ CROPIX

Nakon prve optužnice koju je Ured europskog javnoga tužitelja (EPPO) nedavno podignuo u Hrvatskoj, a radilo se o slučaju vlasnika OPG-a koji je na prevaru pokušao dobiti oko milijun eura subvencije za skladištenje krumpira, EPPO je danas podignuo i drugu optužnicu kojom su obuhvaćeni i bivši gradonačelnik Velike Gorice (HDZ), a sada saborski zastupnik (koji je stavio mandat u mirovanje) Dražen Barišić, te gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić koji je nakon uhićenja 2020. napustio SDP čiji je bio član, te ponovno kao nezavisni kandidat godinu dana kasnije premoćno osvojio novi mandat na čelu Nove Gradiške.

Također s njima je optužen i poduzetnik Krešo Petek, osnivač tvrtke Eleketrocentar Petek kojega se tereti da je korumpirao Barišića i Grgića kako bi njegova tvrtka dobila poslove: izgradnje solarne elektrane i reciklažnoga dvorišta u Novoj Gradiški, te radove na pročistaču voda u Velikoj Gorici kao i sustavu javne rasvjete u tom gradu.

Riječ je o predmetu koji je 2020. pokrenuo Uskok, a zbog činjenice da je njime bio obuhvaćen i tadašnji predsjednik Uprave Janafa Dragana Kovačevića, mediji su slučaj kolokvijalno prozvali afera Janaf.

Naime, Uskok i policija su tajno pratili Peteka zbog sumnji da potplaćuje čelnike lokalne zajednice, ali i državnih firmi kako bi njegova tvrtka dobijala poslove. Nakon otvaranja istrage kojom su bili obuhvaćeni i slučajevi Janafa, ali i Velike Gorice i Nove Gradiške, utvrđeno je da veći dio novca kojim su trebali biti finacirani poslovi izgradnje solarne elektrane u Gradiški te spomenuta dva projekta u V. Gorici trebao potjecati iz EU-fondova, pa je na kraju spis podijeljen na dva dijela.

Dio koji je odnosi na Janaf, ostao je u nadležnosti Uskoka, budući tu navodne zloporabe nisu počinjene na štetu sredstava EU-a, dok je dio spisa koji se odnosio na Novu Gradišu i Veliku Goricu ustupljen EPPO-u. Također, nakon preuzimanja EPPO je optužbu proširio na još jednu točku, a riječ je o izgradnji reciklažnoga dvorišta na području Nove Gradiške. Za razliku od slučaja Janaf, u ovome slučaju nekoliko optužnika je priznalo djelo, a radi se uglavnom o suradnicima dvojice gradonačelnika.

Priopćenje Europskog tužiteljstva prenosimo u cijelosti:

"Nakon istrage provedene zbog kaznenih djela aktivne i pasivne korupcije i zlouporabe položaja između 2018. i 2021. godine, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podignuo je optužnicu protiv 10 hrvatskih državljana, među kojima su gradonačelnici Nove Gradiške i Velike Gorice.

Sva četiri slučaja povezana su s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura, a šteta za proračun Europske unije u velikoj je mjeri spriječena zahvaljujući učinkovitosti istražitelja.

Aktivna i pasivna korupcija u Novoj Gradiški

Optužnicom se drugookrivljeniku stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Grada Nova Gradiška, dva puta od prvookrivljenika, poduzetnika iz Republike Hrvatske, dogovorio i primio mito u iznosu od 15 000 eura u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave, s ciljem da društvima povezanim s prvookrivljenikom osigura dodjelu poslova na dva građevinska projekta: "Izgradnja reciklažnog dvorišta" i "Izgradnja solarne elektrane". Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900 000 eura, od kojeg je iznosa 562 000 eura bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a vrijednost drugog projekta bila je 700 000 eura, od čega je 85% bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U ova dva korupcijska slučaja, sudjelovala su još tri okrivljenika, i to na način da su pomagali prvookrivljeniku i drugookrivljeniku u davanju mita, zlouporabi položaja i nezakonitom pogodovanju u postupcima javne nabave.

Projekt Izgradnja reciklažnog dvorišta je nakon manipulacije postupkom javne nabave, dodijeljen društvima povezanim s prvookrivljenikom, koji je kao nagradu gradonačelniku Grada Nova Gradiška platio dogovoreni iznos mita. Ovakvim postupanjem okrivljenika nanesena je šteta od 53 000 eura Kohezijskom fondu Europske unije, a Gradu Nova Gradiška u iznosu od 32 500 eura. Što se tiče izgradnje solarne elektrane, iako su poduzete sve potrebne radnje da se donese odluka o odabiru društva prvookrivljenika, ta odluka nije donesena uslijed uhićenja svih uključenih okrivljenika.

O ovoj smo istrazi izvješćivali u ranijoj fazi, o čemu možete čitati ovdje.

Zlouporaba položaja u Velikoj Gorici

Prvookrivljeniku se također stavlja na teret da je s šestookrivljenikom, gradonačelnikom Grada Velika Gorica, dogovorio da će poduzeti sve potrebne radnje kako bi se radovi na projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava, te projektu obnove sustava javne rasvjete, dodijelili s njime povezanim društvima. Procijenjena vrijednost projekta "Izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava" bila je 14 milijuna eura, od čega je 67,34%, bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je vrijednost projekta "Obnove sustava javne rasvjete" bila 7 milijuna eura, a projekt je bio sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

I u ova dva korupcijska slučaja, tri su okrivljenika pomagali šestookrivljeniku u zlouporabi položaja i trgovanju utjecajem u postupcima javne nabave.

U odnosu na oba projekta, iako su poduzete sve potrebne radnje da se u postupcima javne nabave donesu odluke o odabiru društava povezanih s prvookrivljenikom, te odluke nisu donesene uslijed uhićenja svih pet okrivljenika."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:25