MALVERZACIJE

OPTUŽENI ZA PRANJE NOVCA Klan Cetinski samo na jednoj transakciji uzeo Končaru 11 milijuna

‘Četiri godine smo radili besplatno za njega. Posebno ja koji nisam imao ništa s njim što se posla tiče, bio sam samo suprug svoje žene, vozač i dobar prijatelj’, rekao je Mirko Cetinski

Vinku Cetinski upoznao je negdje 2006. Tražio je partnere s kojima bi poslovao u Hrvatskoj. Cetinski mu se učinila kao osoba od povjerenja: bivša ministrica turizma, poslovna žena...

Poznavala je Istru, područje u koje je želio investirati.

Poduzetnik Danko Končar započeo je tako poslovnu suradnju s Cetinski. Dogovorili su se da će ulagati u nekretnine sa idejom da se izgrade stancije za pokretanje turističkog biznisa.

- U tu svrhu osnovali smo 2007. tvrtku Kermas ulaganja d.o.o. - prisjetio se poduzetnik Končar kao svjedok u optužnici podignutoj protiv supružnika Vinke i Mirka Cetinski njihova poslovnog partnera Drage Radolović te dviju tvrtki.

Popis utaje

Optužnica je podignuta zbog zloporabe u kupoprodaji nekretnina kojima su sebi pribavili iznos od čak 90,5 milijuna kuna, oštetivši za taj iznos tvrtke poduzetnika Danka Končara.

U optužnici su pobrojane sve kupoprodajne transakcije te se uz saku pojedinačno navodi za koliko je više neosnovano uplaćen iznos.

Riječ je o preplatama od 1,1 milijuna kuna, 2,9 milijuna kuna, pa sve do 5,1 milijuna kuna, 5,6 milijuna kuna, čak i 11 milijuna kuna!

Županijsko državno odvjetništvo u Puli tereti okrivljene za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u tome te za pranja novca.

Vlasnik oštećene tvrtke Kermas Končar kaznene prijave podnio još2010. godine.

Optužnicom se okrivljenike tereti da su 2007. i 2008. godine na području Istre, kako bi se neosnovano okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u 32 trgovačka društva, određivali, odobravali i naplačivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti.

Tako su za sebe pribavili, a na štetu oštećenog trgovačkog društva, protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 90.507.255,95 kuna.

Končar je svjedočio kako je Cetinski bila direktorica njegove tvrtke "Kermas ulaganja", a surađivala je s Radolovićevom tvrtkom "Istra Bavaria" tako da je Radolović po dogovoru kupovao nekretnine za Kermas i unosio ih u temeljni kapital kao udjele.

Napuhavali vrijednost

No, Radolović je kupovao nekretnine i osnivao tvrtke u kojima su on i Končar bili suvlasnici, pri čemu je Končar za svojih 80 posto isplaćivao Radoloviću, po nalogu Cetinski, protuvrijednost nabavne cijene kupljenih nekretnina.

Ali oni su tu "protuvrijednost" zapravo napuhavali i razliku između onoga što su platili za zemljiate i onoga što su naplatili Končaru uzimali sebi.

- Na spomenutom dogovoru bilo je određeno da će omjeri 80:20 posto odnositi se na iznos nabavne cijene nekretnina. Drago Radolović je lako dolazio do nekretnina za niske cijene, Vinki Cetinski je prezentirao kao nabavnu cijenu nekretnine veću od stvarno plaćene, a zatim je Vinka Cetinski određivala veću cijenu u odnosu u onu koju joj je prezentirao drago radolović, pa je onda tu cijenu prezentirala Danku Končaru - navodi se u optužnici svjedočenje Kristiana Pilata, koji je bio financijski direktor u tvrtki Istra Bavaria Agentur d.o.o. Svjedočio je kako su tijekom ljeta 2007. godine u poslovni odnos stupili radolović kao direktor tvrtke u kojoj je radio s Končar i Cetinski.

Duboko grlo

Zanimljivo je da je Vinka Cetinski nedavno izgubila spor u kojem je tvrdila da ju je oklevetao upravo pulski knjigovođa Kristijan Pilat izjavom da je potkradala Končara.

Končar je isto tako svjedočio da je shvatio što mu se događa tek u razgovoru s Pilatom.

- Prvi znak da nešp nije u redu primjetio sam kod kupovien Bruna Fernetića kad sam uočio veliku razliku u cijenu. Tada sam vidio da u tom poslovnom odnosu nešto ne funkcionira ppa sam pitao viku na što mi je ona odgovorila da će se izvršiti po dokapitalizaicji iako nikada nije objasnila što je pod time mislial. Tek sam u razgovoru s Pilatom shvaito da je bit te dokapitalizacije trebalo biti usklađenje onoga što sam stvarno platio- svjedočio je Končar.

Pilat mu je, kako je ispričao istražiteljima, kasnije na papir stavio podatke o tome po kojim cienama su nekretnine kupovane i po kojim cijenama su njemu prikazane te po kojim cijenama je Kermas ulaganje izvršilo plaćanje.

- Pilat mi je tako pokazao da je preko svoje firme prenio određene novčane iznose oko milijun eura Mirku Cetinskom odnosnoj njegovoj firmi i tri nekretnine od kojih su dvije prensene na njihovu djecu i jedna je zadržabna za njihove potrebe - ispričao je Končar.

Obrana obitelji

Radolović se isprva branio šutnjom, ali kasnije je ispričao svoju stranu priče. Dok je Mirko Cetinski ispričao da je njegova obitelj maltretirana i šikanirana.

- Do sada nismo bili kažnjavani, radio sam 48 godina prije odlaska u mirovinu, i od prvih dana sam bio poznati estradni umjetnik, sve što sam stekao ostvario sam u bivšoj Jugoslaviji, posebno kad je gospodin Končar bio u zatvoru i tada je zaradio svoj prvi milijun dolara - ispričao je Mirko Cetinski.Ispričao je kako su upoznali Končara i njegovu suprugu.

- Četiri godine smo radili besplatno za njega. Posebno ja koji nisam imao ništa sa njim što se posla tiče, bio sam samo suprug svoje žene, vozač i dobar prijatelj, činio sam to iz prijateljish razloga njemu jer sam znao da pomažem i svojoj ženi jer se nije mogla toliko voziti sama na relaciji Zagreb - Rovinj - navodi se u optužnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:33