KAŽNJEN S 40.000 KN

Optuženi za ubojstvo u Splitu brutalno vrijeđao sutkinju, tužiteljicu, vještakinje: ‘Je** mi se za žrtvu‘

Tužiteljica je održala svoj završni govor ističući da je Melvan postupao s izravnom namjerom izbovši žrtvu s nožem duljine oštrice 20 centimetara.

Željko Melvan 
 

 Vojko Basic/Cropix

Sutkinja splitskog Županijskog suda Ivona Rupić imala je, nakon što je u ponedjeljak presudila okrivljenicima u slučaju ubojstva Karmelina Fistanića, u utorak jednako zahtjevnu višesatnu raspravu u kojoj je okrivljeni Željko Melvan zbog višekratnog izrazito vulgarnog vrijeđanja suda kažnjen s čak 40 tisuća kuna kazne, a dva je puta izbacivan iz raspravne dvorane.

Melvanu se sudi zbog ubojstva Vedrana Marendića 26. lipnja 2019. godine oko 20 sati kada je Melvan, po optužnici Županijskog državnog odvjetništva, nakon verbalne rasprave u centru Splita prvo pljunuo Marendića te mu odrezao komad kose i udarao ga drškom noža po glavi da bi ga onda tri puta nožem ubo po nogama i tijelu, a koban je bio ubod u prsa.

Do sukoba je došlo zbog 3000 kuna koje je Marendić dugovao Melvanu. Marendić je od ozljeda preminuo u bolnici par dana kasnije.

Melvan je cijelo vrijeme tvrdio da nema veze s ubojstvom, da nije kriv i da će to dokazati, no u utorak, kad je došlo vrijeme za završno ročište i njegovu obranu, izgubio je živce i brutalno izvrijeđao sud i vještake.

Prvo je sutkinja utvrdila da se, po izvješću šibenskog zatvora, 14. studenog izrezao žiletom po lijevoj podlaktici te da se u više navrata prije toga žalio na bolove u uhu i leđima. Zanimljivo je i da Melvana zastupa odvjetnica Doris Košta čiji se još jedan klijent, Jerko Pirić, a kojeg je zbog Fistanićevog ubojstva na 18 godina zatvora osudila baš sutkinja Ivona Rupić, također dan prije završne rasprave rezao žiletom kako bi pokazao da je u teškom psihičkom stanju i da nije sposoban pratiti raspravu.

image

Željko Melvan

Vojko Basic/Cropix

Dakle, u utorak ujutro Melvan je, kad je trebala svjedočiti vještakinja prof.dr.sc. Marija Definis počeo vikati da će "seksualno napastvovati" kako vještakinju tako i sutkinju te zamjenicu ŽDO-a Marinu Matušan te im je svima psovao majku. Kazao je i da mu se "je... za žrtvu i boli me ku... za nekog Vedrana Marendića, ja sam najveća žrtva ovdje i trpim bolove...".

Vikao je da ga vode van, da su u sudnici svi retardirani i da ih sve treba staviti u plinsku komoru.

Tad je prvi put izbačen iz dvorane u pratnji pravosudnih djelatnika šibenskog zatvora. Vještakinja je potom kazala da je on sposoban pratiti raspravu te da ne može govoriti o psihičkom stanju konkretne osobe jer to nije njena struka.

- Međutim, iz mog dugogodišnjeg iskustva kao člana Komisije za prevenciju torture pri vijeću EU i UN-a, postupak Željka Melvana je tipičan i uobičajen za zatvorenika koji želi na sebe skrenuti pozornost i postići udovoljenje određenih zahtjeva - kazala je Definis.

Odvjetnica Košta zatražila je da njenog klijenta vještači vještak psihijatar kako bi se znalo je li sposoban pratiti suđenje. Nakon što je vještakinja Sanja Batina obavila s njim razgovor, Melvan je pozvan natrag u sudnicu. Kad je čuo što je rekla vještakinja Definis, Melvan je ponovno izgubio živce i počeo govoriti da ništa ne razumije te vrijeđati sutkinju Rupić. Zato je opet izbačen.

image

Željko Melvan

Vojko Basic/Cropix

Vještakinja Batina je, pak, kazala da je pokušala s njim razgovarati u pritvorskoj jedinici dok je ležao na krevetu te mu je rekla da je pregledan zbog uha i da je dobio antibiotike. Tad se okrenuo za 180 stupnjeva licem prema zidu kazavši da "priznaje samo druga Tita", a da će vještakinju nabiti na...

Vještakinja je ocijenila da je raspravno sposoban i da nema teže duševne smetnje.

Odvjetnica Košta predložila je niz novih dokaza od saslušanja više svjedoka do raznih vještačenja, no sve je to odbijeno.

Sutkinja tada opet Melvana poziva natrag u sudnicu, a on opet vrijeđa govoreći joj da je govno i da je prekršila sve odredbe ZKP-a i Ženevske konvencije, da ne predstavlja grb RH i da je nabija na svoj spolni organ.

Tad dobiva kaznu od čak 40 tisuća kuna zbog nepoštivanja suda te je ponovno izbačen.

Nakon toga tužiteljica Matušan održala je svoj završni govor ističući, uz ostalo, da je Melvan postupao s izravnom namjerom izbovši žrtvu s nožem duljine oštrice 20 centimetara te da ne bi bježao, skrivao se i na sve moguće načine odugovlačio suđenje da nije kriv.

Odvjetnica Košta, pak, očito nije očekivala ovakav razvoj događaja te je kazala da nije pripremila završni govor. Suđenje je privedeno kraju, a kakva će mu biti nepravomoćna presuda Melvan će saznati idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:06