RIZIK ZA OKOLIŠ

Optužnica protiv dvojice mesara: Bacili 50 vreća klaoničkog otpada stotinjak metara od izvora pitke vode

72-godišnjem umirovljeniku i 47-godišnjem pomagaču prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora.
Ilustracija
 Ivo Ravlic/Cropix

Zbog odbacivanja klaoničkog otpada koji je vrlo rizičan za okoliš i to u neposrednu blizinu izvora pitke vode, zadarsko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv dvojice nesavjesnih mesara. Na teret se 72-godišnjem umirovljeniku i 47-godišnjem pomagaču u (ne)djelu stavlja na teret kazneno djelo protiv okoliša ugrožavanjem okoliša otpadom te im prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Navedeni krimen činili su od 1. rujna 2019. do 30. travnja 2020. u podnožju brda u kraškom terenu na području općine Lišane Ostrovičke.

Optužnica ih tereti da su zaklane životinje izvan registriranog ili odobrenog objekta i bez veterinarskog pregleda, iako su znali da je odlaganje klaoničkog otpada na takav način zabranjeno i opasno, u najmanje pet navrata, a protivno odredbi čl. 48. st. 1. Zakona o veterinarstvu te Pravilniku o nusproizvodima životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi, zajedno odbacili najmanje 50 velikih vreća klaoničkog otpada.

- Tereti ih se da su navedeno učinili na mjestu od kojeg se stotinjak metara dalje nalazi izvor pitke vode te se kućanstva na tom području za izvor pitke vode koriste bunarima, kao i na mjestu kojim se kreću i životinje, pa su time pristali na moguće uzrokovanje smetnji u kakvoći podzemlja i tla te širenje zaraznih bolesti na druge ljude, domaće ili divlje životinje - napominju zadarski tužitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:56