POTEZ TUŽITELJSTVA

Optužnica protiv dvojice muškaraca koji su isključili struju na respiratorima u riječkom KBC-u

Kradući bakrene cijevi s riječke bolnice 7. prosinca, okrivljeni muškarci isključili su struju na respiratorima teško oboljelima od covida
Covid odjel KBC- a Rijeka
 Matija Djanjesic/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv dvojice muškaraca koji su 7. prosinca krali bakrene cijevi s riječke bolnice i pritom isključili struju na respiratorima teško oboljelima od covida. Osim zbog krađe, dvojicu muškaraca, 35-godišnjeg hrvatskoga državljanina te 30-godišnjeg državljanina Kosova, tužiteljstvo je optužilo i za dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom.

Riječ je o događaju koji je šokirao hrvatsku javnost budući je otkriveno da je iza nečega što je moglo tragično završiti za desetak najtežih bolesnika na repistatoru stajala samo pohlepa, odnosno željla da se ukradu sekundarne sirovine.

"Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su 7. prosinca 2020. od 02,00 do 03,10 sati, u Rijeci, prema prethodnom planu i dogovoru, u nakani da se nepripadno materijalno okoriste, u blizini zgrade Kliničkog bolničkog centra Rijeka (Odjela za neurokirurgiju) uporabom podesnog sredstva isjekli izolaciju bakrenih cijevi, a potom i presjekli više vodova električne energije. Okrivljenike se optužnicom tereti da su opisanim postupanjem prekinuli opskrbu električnom energijom uređaja koji reguliraju protok zraka u respiratore za pacijente koji boluju od bolesti uzrokovane virusom COVID-19 čime su izazvali opasnost za život i tijelo dvadeset pacijenata", navelo je riječko tužiteljstvo u priopćenju.

Tužiteljstvo je također predložilo sudu da se protiv okrivljenika produlji pritvor u kojemu se nalaze od uhićenja jer smatraju da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti djelo.

U noći 7. prosinca oko 3:30 sati ujutro bili su prerezani strujni kablovi koji su napajali reguliranje zaraka u respiratorima, međutim na sreću sustav je odmah prebačen na zemjensko napajanje kisikom, tako da nitko zbog ovoga incidenta nije izgubio život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:30