TRI SATA VIJEĆANJA

Optužnica protiv Gabrijele Žalac nije potvrđena: Obrana traži da poruke koje je razmjenjivala s Rimac ne budu dokaz

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda odluku će donijeti 28. ožujka

Gabrijela Žalac

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon nešto više od tri sata optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem sutkinje Tamare Pleše, nije donijelo odluku o zahtjevu obrane bivše ministrice Gabrijele Žalac da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje SMS poruke koje je ona razmjenjivala s Josipom Rimac, ali i druge poruke i dokazi.

Vijeće će odluku donijeti 28. ožujka.

Na kraju ročišta izjavu je dala odvjetnica Jadranka Sloković, braniteljica Gabrijele Žalac.

‘Odluka nije donesena. Bit će donesena 28. ožujka. Dakle, optužnica nije potvrđena, a nije još ni odlučeno o prijedlogu za izdvajanje nezakonitih dokaza. Vidjet ćemo tek za tjedan dana‘, kazala je Sloković i pojasnila što su zapravo tražili.

‘Tražili smo da se kao nezakoniti dokazi izdvoje sve one poruke pronađene na telefonu od Rimac, s obzirom na činjenicu da se do tih dokaza došlo temeljem ranije provedenih dokaza za koje mi tvrdimo da su nezakoniti, odnosno tvrdimo da svi nalozi - od onih inicijalnih, kada su određene mjere protiv Rimac, pa do svih kasnijih naloga - bili nezakoniti s obzirom da nisu načinjeni u skladu s odredbama ZKP-a‘, kazala je i dodala kako odvjetnici obrane nisu dobili uvid u inicijalne naloge.

‘Prema tome, i svi ti kasniji nalozi mogu biti posljedica nezakonitih dokaza. Inicijalni nalozi su bili određeni prema nekim drugim osobama, a nama USKOK uvid u te druge naloge nije dao, uz obrazloženje da se radi o povjerljivoj dokumentaciji koja nije dostupna obrane. Dakle, od samog početka pa do kraja svih tih mjera, iste su vrlo dvojbene.‘

Na pitanje hoće li Žalac doći na sud 28. ožujka rekla je: ‘Vidjet ćemo!‘

Sloković je na kraju kazala i kako misli da odluka nije donesena jer su ‘podnesci relativno opširni‘ i s obzirom na činjenicu da su odvjetnici obrane, po njenom mišljenju, ‘dali apsolutno relevantnu argumentaciju, kako u odnosu na opstojnost optužnice, tako i u odnosu na zakonitost provedenih dokaza‘.

Kratku izjavu novinarima dala je i odvjetnica tužiteljstva, Sani Ljubičić.

‘Kao što je uobičajeno u ovoj fazi postupka, svaka strana iznosi svoje argumente u odnosu na prijedloge obrane o izdvajanju nezakonitih dokaza. Ja sam, naravno, kazala da su prema stavu tužilaštva argumenti obrane neosnovani i predložili smo da se odbiju. Radi se o zakonito pribavljenim dokazima koje je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) predložio u optužnici.

Na pitanje jesu li ti SMS-ovi najjači dokaz kojim raspolažu, kazala je da materijala ima jako puno.

‘Tijekom istrage je ispitano 65 svjedoka, obavljeno je 15 pretraga, ukupno se radi o više od osam terabajta podataka koji su analizirani i obrađivani. Tako da bi stvarno bilo pretjerivanje reći da nekoliko SMS-ova išta mijenja u utvrđivanju činjeničnog stanja‘, kazala je Ljubičić.

Na pitanje je li USKOK sam alarmirao tužiteljstvo u vezi tih SMS-ova ili su ih oni morali tražiti, Ljubičić je odgovorila zakonskom odredbom koja regulira postupanje u takvim slučajevima.

‘Radi se o članku 249. Zakona o kaznenom postupku koji vrlo precizno propisuje kako se postupa i upravo je prema takvoj zakonskoj odredbi i postupano.‘

Što se tiče eventualnog pozivanja Andreja Plenkovića na ispitivanje, jer se više puta spominje u SMS-ovima, Ljubičić je ponovila da su ispitani svi za koje je tužiteljstvo smatralo da ih treba ispitati.

‘Spomenula sam, između ostalog, i osam terabajta podataka koji su vrlo precizno analizirani i koji uključuju i niz drugih dokaza. Ispitani su svi oni svjedoci za koje smo smatrali da ih je potrebno ispitati‘, kazala je Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:52