USKOK PROTIV PINJUHA

Optužnica protiv načelnika Čeminca: ‘Sinovima je sređivao subvencije za nove stanove u Osijeku‘

Pinjuh u izjavi za Jutarnji optužnicu naziva konstrukcijom bez ikakvih dokaza, a sve povezuje s predstojećim lokalnim izborima
Zlatko Pinjuh
 Vlado Kos/Cropix

Zbog sumnja da su oštetili proračun Općine Čeminac za 231.217,41 kunu te općinsku komunalnu tvrtku Komunalno za 28.535,67 kuna, USKOK je podigao optužnicu protiv načelnika ove baranjske općine Zlatka Pinjuha (60), ali i njegovih sinova Marka (29) i Ivana (31), predsjednika Općinskog vijeća Marija Kralja (39), Josipa Crnčana (30), inače višeg referenta za komunalnu infrastrukturu u Općini Čeminac i Marka Drmića (27), direktora tvrtke Komunalno. Zaposlenik Općine je i Marko Pinjuh, koji radi kao komunalni redar.

Optužnica ja, pak, podignuta nakon istrage koja je započela prije gotovo godinu i pol dana, a najveći krimen koji se Pinjuhu i ostalima stavlja na teret su, kako smatra USKOK, malverzacije sa subvencijama za stambene kredite koje im je Općina isplaćivala temeljem odluke Općinskog vijeća. Zlatka Pinjuha tako se tereti da je sa sinovima Markom i Ivanom te Crnčanom i Drmićem dogovorio model i omogućio im da se 'znatno nepripadno materijalno okoriste na teret proračuna Općine'.

Kako stoji u priopćenju USKOK-a, gdje se navode samo inicijali optuženika, Pinjuh je sa svojim sinovima tijekom 2017. u ime Općine sklopio ugovore o subvencioniranju njihovih stambenih kredita iznosima od po 1.000 kuna mjesečno na rok od 10 godina za stanove koje su kupili u Osijeku. Potom je s njima tijekom 2018. godine sklopio dodatak Ugovoru o sufinanciranju kredita kojim je Općinu obvezao na mjesečno subvencioniranje 50 posto mjesečne rate kredita. Tako je Marku Pinjuhu do sada isplaćeno najmanje 66.706,46 kuna, a Ivanu Pinjuhu najmanje 58.044,16 kuna.

Što se tiče Crnčana i Drmića načelnik Pinjuh je, prema tvrdnjama USKOK-a, s njima, a nakon što je Općinsko vijeće donijelo odluku kojom je određeno da korisnici subvencije za vrijeme trajanja subvencije moraju prebivati na području Općine, dogovorio da prijave prebivalište na njegovoj adresi, iako do tada nisu prebivali na području općine Čeminac te znajući da neće prebivati na navedenoj adresi. Potom je s njima sklopio ugovor o subvencioniranju kredita za stan, odnosno kuću u Osijeku.

Crnčanu je tako, tvrdi USKOK, do sada isplaćen nepripadni iznos od najmanje 40.934,53 kune, a Drmiću najmanje 43.989,94 kune. Dodatno je, stoji u priopćenju USKOK-a, načelnik Pinjuh na traženje Kralja 'poduzimao radnje protivno obvezi da zakonito upravlja rashodima i raspolaže imovinom Općine'.

'Osim navedenog je I. okr. (Z. Pinjuh), za popravak privatnog automobila u vlasništvu II. okr. (M. Pinjuh), neosnovano odobrio isplatu računa iz proračuna Općine. Također je, znajući da III. okr. (I. Pinjuh) ne ispunjava uvjete za sufinanciranje troškova prijevoza učenika i studenata, iz proračuna Općine odobrio III. okr. isplatu za sufinanciranje njegovih troškova prijevoza. Nadalje je na traženje IV. okr. (M. Kralj) donio odluku kojom se, suprotno Odluci Općine i Pravilnika o dodjeli potpore mladim obiteljima, IV. okr. odobrava isplata navedene potpore čime mu je pribavio protupravnu imovinsku korist od 15.000,00 kuna. Na opisani način su za Općinu Čeminac prouzročili štetu u iznosu od najmanje 231.217,41 kune', priopćio je USKOK.

Načelnika se tereti i da je od Drmića zatražio da Komunalno nabavi službeni automobil na leasing i potom ga iznajmi Općini za 2.400 kuna mjesečno plus PDV 'znajući da stvarna mjesečna rata leasinga, te troškovi zaključenja ugovora te registracije i osiguranja nadilaze tu svotu'. Drmić je na to pristao, a potom je 'svaki mjesec u ime Komunalnog s Općinom sklapao ugovore o najmu tog vozila oštetivši time Komunalno za najmanje 28.535,67 kuna'.

USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist.

Inače, Općinsko vijeće Čeminca je 26.6.2020. godine donijelo odluku prema kojoj Pinjuh, njegovi sinovi te Kralj nisu nanijeli nikakvu financijski štetu Općini. U listopadu prošle godine, pak, Općinsko vijeće donijelo je i odluku o financiranju pravosudnih troškova za Marka Pinjuha, Kralja, Crnčana, a još je u rujnu 2019., nedugo nakon što je USKOK otvorio istragu, donesena odluka da se odvjetnički troškovi za Zlatka Pinjuha također plaćaju iz općinskog proračuna.

Pinjuh: Konstrukcije bez dokaza, sve povezano s lokalnim izborima

- Radi se o konstrukcijama za koje ne postoji niti jedan dokaz. U vašem tekstu čak postoji izmišljotina da sam ja omogućio prijavu prebivališta, što je notorna laž. Iz tvrdnje g. Barne, koji je pisao optužnicu, o dogovoru ili nečemu trećem vidljiv je očiti pokušaj konstruiranja bez dokaza. Naime, suglasnost za prebivalište daje vlasnik objekta, a ja nisam vlasnik. Sve ostalo u toj tvrdnji čista je izmišljotina. Ako se malo bolje pročita Zakon o prebivalištu i g. Barni će biti jasnije što je istina.

Također, izmišljotina je i da se Mario Kralj nepripadno okoristio, jer pisac optužnice ne razlikuje dvije potpuno različite Odluke Općinskog vijeća. Sve subvencije u skladu su s Odlukom Općinskog vijeća i potrebnom dokumentacijom. Jedini problem je što se korisnici subvencije prezivaju Pinjuh.

Svi koji su imali prigodu razgledati dokumentaciju suglasni su da nema elemenata kaznenog djela u mome postupanju. No, g. Barna postavlja konstruiranu sumnju da ima. Što je tu je.

Ne treba smetnuti s uma koliki je medijski pritisak bio zadnjih 3 do 4 godine. Osim toga, u svibnju su lokalni izbori i uvjeren sam da je sve povezano. Pogotovo jer je kaznenu prijavu pisala osoba čiji sin je zaposlen u Općini Antunovac gdje je načelnik bio sadašnji župan, a koji je aktivno sudjelovao u medijskom stvaranju dojma da se radi o sumnjivim subvencijama. Zakonito postupanje prikazivati kao nezakonito nadam se da ne može proći na sudu. Za sada toliko, izjavio je Zlatko Pinjuh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:48