IZVUČENO 39,8 MILIJUNA?

Optužnica protiv Pripuza i još 11 okrivljenika po drugi put vraćena na doradu: USKOK dobio rok od dva mjeseca

Petar Pripuz nije jutros viđen među osobama koje su došle na Županijski sud

Petar Pripuz

 Damir Krajač/Cropix

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda po drugi puta je USKOK-u na doradu vratilo optužnicu protiv vlasnika CIOS-a i CE-ZA-R-a, Petra Pripuza kojeg se tereti da je fiktivnom kupovinom željeza iz CE-ZA-R-a izvukao 39,8 milijuna kuna te pritom utajio pet milijuna kuna poreza. Ovoga puta prema odluci optužnog vijeća USKOK ima samo dva mjeseca da doradi optužnicu i podigne novu jer je sud danas ocijenio da je ona u ovakvom obliku nerazumljiva te da iz nje ne proizlazi da su okrivljenici počinili kazneno djelo kako ima se stavlja na teret.

Podsjetimo, danas se odlučivalo o optužnici USKOK-a protiv vlasnika tvrtki CIOS i CE-ZA-R, Petra Pripuza te još 11 okrivljenika među kojima i Pripuzovoga sina Ante, a zbog optužbi da su od 2012. do 2017. iz CE-ZA-R-a izvukli 39,8 milijuna kuna fiktivno plaćajući željezo.

Petar Pripuz nije jutros viđen među osobama koje su došle na Županijski sud, međutim stigao je njegov odvjetnik Anto Nobilo.

Riječ je o drugome slučaju koje je USKOK pokrenuo protiv Pripuza, koji je nepravomoćno oslobođen u predmetu Agram gdje ga se teretilo da je s bivšim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem namještao poslove zbrinjavanja otpada te jedno zapošljavanje.

I ova optužnica kojom USKOK tereti Pripuza zbog fiktivnog otkupa željeza, već je jednom bila pred optužnim vijećem, no sud ju je u prosincu 2020. vratio USKOK-u na doradu smatrajući da je konfuzna i nejasna. Nakon dorade USKOK ponovno podignuo optužnicu, te će se sada o njoj ponovno odlučivati.

Uskok tereti Pripuza da je od 16. siječnja 2012. do 4. travnja 2017., stvarno upravljajući poslovanjem trgovačkog društva CE-ZA-R, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike, plaćajući njihovim tvrtkama željezo koje je već kupio direktno od dobavljača. Na taj je način, tvrdi Uskok, iz CE-ZA-R-a izvučeno oko 39,8 milijuna kuna, a na osnovi neplaćenog PDV-a proračun je oštećen za 5,2 milijuna kuna. I Petar i Ante Pripuz odbacuju optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:09