ODLUKA SUDA

Optužnica protiv Pripuza i još 11 okrivljenika vraćena USKOK-u na doradu jer je ‘kaotična i preopširna‘

‘Optužno vijeće vratilo je cijelu optužnicu u istragu i dalo rok od šest mjeseci da se provede istraga‘, izjavio je Ante Nobilo
Petar Pripuz (desno)
 Tomislava Kristo/Cropix

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda vratilo je u ponedjeljak USKOK-u na doradu optužnicu protiv vlasnika CE-ZA-R-a Petra Pripuza te još jedanaest okrivljenika, među kojima je i Pripuzov sin Ante, optuženih da su malverzacijama pri trgovanju metalom oštetili proračun za oko 5,2 milijuna kuna.

Budući da sjednica optužnog vijeća nije javna, ročište na kojem se trebalo odlučivati o optužnici održano je iza zatvorenih vrata sudnice na Zrinjevcu, a odluku o vraćanju optužnice potvrdio nam je Pripuzov odvjetnik Ante Nobilo.

- Optužno vijeće vratilo je cijelu optužnicu u istragu i dalo rok od šest mjeseci da se provede istraga. Najkraće rečeno, činjenični opis i bitna obilježja kaznenog djela ne proizlaze iz dokaza koji su ponuđeni. Optužnica je kaotična, preopširna, matematika je pogrešno utvrđena i nema dokaza da je CE-ZA-R pretrpio štetu. Nema dokaza o protupravnoj imovinskoj koristi za Petra Pripuza i Antu Pripuza. Nema dokaza da su Petar Pripuz i Ante Pripuz potaknuli bilo koga na utaju poreza. I na osnovi toga da je optužnica pala na Petru Pripuzu i Anti Pripuzu i svima ostalima, po principu akcesornosti optužnica je vraćena u fazu istrage, rekao nam je Nobilo nakon izlaska s ročišta.

Na odluku o vraćanju optužnice u istragu USKOK nema pravo žalbe.

USKOK tereti Pripuza da je od 16. siječnja 2012. do 4. travnja 2017., stvarno upravljajući poslovanjem trgovačkog društva CE-ZA-R, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike, plaćajući njihovim tvrtkama željezo koje je već kupio direktno od dobavljača. Na taj je način, tvrdi USKOK, iz CE-ZA-R-a izvučeno oko 39,8 milijuna kuna, a na osnovi neplaćenog PDV-a proračun je oštećen za 5,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:09