MITO I ZLOUPORABA

Optužnica protiv šefa GSKG-a i još petorice: Ćiru sumnjiče za niz prijevara, pogledajte popis

Tereti ih se za niz kaznenih djela – od primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanja, prijavara...

Neven Blažević Ćiro izlazi iz policijske marice. (arhiva, lipanj 2021.)

 Darko Tomas/Cropix/

Nakon provedene istrage, USKOK je podignuo optužnicu protiv bivšeg djelatnika dispečerskog centra hitnih popravaka GSKG Nevena Blaževića zvanog Ćiro (55) te još petorice muškaraca, a tereti ih se za niz kaznenih djela – od primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, prijevara do trgovanja utjecajem te poticanja na trgovanje utjecajem i na pomaganja u tom kaznenom djelu.

Blaževića se tako tereti da je od rujna 2019. do lipnja 2021. godine u Zagrebu, kao voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) te ujedno i predsjednik Povjerenstva za ustupanje radova GSKG-a, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG-a koja se financiraju i iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, dogovorio sa poduzetnim 52-godišnjakom i 69-godišnjakom biznis. Točnije da će trgovačkim društvima i obrtima čije su poslovanje vodili osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG-a, požurivati naplatu računa te im osigurati pružanje drugih usluga.

Zauzvrat je Blažević od navedene dvojice suoptuženika tražio da mu isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla, a na što su obojica pristali.

image

Neven Blažević Ćiro izlazi iz policijske marice. (arhiva, lipanj 2021.)

Darko Tomas/Cropix/

-Tako je prvookrivljeni korištenjem svog položaja i utjecaja u GSKG-u osigurao da računi koje je trgovačko društvo drugookrivljenog ispostavilo za izvođenje hitnih radova i sanacija kvarova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG-a budu plaćeni bez odgode, za što mu je drugookrivljeni isplatio novčanu nagradu u visini od 5% vrijednosti izdanih računa. Nadalje je prvoosumnjičeni s trećeosoumnjičenim dogovorio da će njegovo trgovačko društvo i obrt staviti na listu sposobnih izvoditelja radova GSKG-a i osigurati im dodjeljivanje unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG-a, za što je sa trećeokrivljenim dogovorio proviziju od najmanje 2,5% vrijednosti ugovorenih poslova. Također je požurivao obradu i plaćanje računa koje je tvrtka trećeokrivljenog ispostavila za izvođenje radova – navode iz USKOK-a.

No tu, prema navodima USKOK-a, nije kraj. Blaževića se sumnjiči i da je tijekom svibnja 2021. na traženje četvrtookrivljenog da mu se besplatno izvrše ličilački radovi u njegovu stanu u Zagrebu te da se za njihovo plaćanje tereti osiguravajuće društvo, zatražio od dežurnog dispečera GSKG-a da se otvori nalog za hitnu intervenciju radi puknuća ventila i curenja vode u stanu iznad stana četvrtookrivljenog, a kako bi stvorio osnovu za naplatu troškova radova od osiguravajućeg društva.

- Potom je petookrivljeni, na traženje Blaževića, lažno iskazao da je postupio po nalogu za navodnu hitnu intervenciju i izvršio ličilačke radove, a šestookrivljeni je fotografirao nastala oštećenja zidova znajući da ista nisu nastala uslijed prodora vode. Prijavio je na osnovu toga štetu osiguravajućem društvu. Ne sumnjajući u istinitost predočenog, djelatnici osiguravajuće kuće su djelomično priznali osnovanost predmetnog zahtjeva i isplatili GSKG-u naknadu štete čime je četvrtookrivljenom pribavljena protuzakonita imovinska korist u vrijednosti izvršenih radova od 620,69 eura, dok je za osiguravajuće društvo nastupila šteta u iznosu neosnovane isplate od 780,31 eura – zaključio je USKOK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:41