DVA KAZNENA DJELA

Optužnica protiv Zorana Vinkovića zbog pogodovanja zakupnicima poljoprivrednog zemljišta

 Davor Pongračić / CROPIX

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković optužen je za dva kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Optužnicu protiv njega nakon opsežne istrage podiglo je Općinsko državno odvjetništvo, a krimen se odnosi na njegove odluke vezane uz zakupninu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske kojima je pogodovao zakupnicima.

Vinković je, naime, kako stoji u optužnici „u prosincu 2012. znajući da četiri zakupnika poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH nisu u cijelosti ili djelomično platili zakupninu za to poljoprivredno zemljište naložio voditeljici pravne službe Grada da za njih sastavi potvrde kako su oni u cijelosti platili zakupninu.“ Nakon toga je te potvrde, iako je znao da je njihov sadržaj neistinit, potpisao i ovjerio pečatom tog grada, a zatim su te potvrde bile izdane predmetnim zakupcima. Isto je učinio i u travnju i svibnju 2013.

Tada je naložio gradskom Odjelu za financije da za devet osoba sastave izjave o podmirenju dospjelih obveza s osnova korištenja poljoprivrednog zemljišta te i njih potpisao i ovjerio u ime Grada, iako je znao da te obveze nisu u cijelosti ili djelomično podmirene. Navedene izjave su bile dostavljene Agenciji za poljoprivredno zemljište u svrhu sklapanja novih ugovora o privremenom korištenju zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Ukoliko optužnica bude potvrđena i predmet dođe na sud Vinkoviću prijeti zatvorska kazna u trajanju od 3 mjeseca do 5 godina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:31