StoryEditor
GOSPODARSKI KRIMINAL

OPTUŽNICE GODINU DANA NAKON UHIĆENJA Zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju optuženi menadžeri Uljanika, 3. maja i Uljanik plovidbe

 
Marinko Brgić, Gianni Rossanda i Veljko Grbac
 Matija Djanješić / Hanza Media

Godinu dana je prošlo od spektakularnih uhićenja 12 menadžera Uljanika, Uljanik plovidbe i 3. Maja a u utorak je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo protiv njih, ali i pulske tvrtke Uljanik plovidbe optužnice zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Protiv jedne osobe podignuta je i optužnica zbog subvencijske prijevare. Optuženi su bivši direktori i članovi uprave društava Uljanik Grupe - od Uljanik d.d.-a, do Uljanik brodogradilišta, ali i riječkog 3. Maja te Uljanik Plovidbe. Naime, u akciji Uljanik privedeni su bivši predsjednici Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, tada aktualni predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

Za što se sve terete? Optužnicom se čelnim ljudima Uljanika – Brgiću, Grpcu, Rossandi, Brajkoviću, Kranjcu i Pahljini stavlja na teret da su od siječnja 2010. do sredine studenoga 2016. godine u Puli, na zahtjev i u dogovoru s čelnim ljudima Uljanik plovidbe - Dragutinom Pavletićem i Darkom Šorcem na štetu društva o čijim su se interesima bili dužni brinuti, ugovorili gradnju četiri broda za prijevoz rasutih tereta tzv. bulk carriera, po cijeni znatno nižoj od obračunatih planiranih troškova proizvodnje. Odvjetništvo tvrdi da su bili svjesni da će to rezultirati teško nadoknadivim gubitkom u poslovanju društva, te da su znali da kupci nemaju u cijelosti osigurana sredstva za financiranje izgradnje naručenih brodova.

- Financijske obaveze prema ugovorima o gradnji brodova samo su u manjoj mjeri izvršene, djelomično i kroz izdavanje preferencijalnih dionica, bez da je prethodno izvršena procjena njihove tržišne vrijednosti, čime je trgovačko društvo iz Pule oštećeno za iznos od ukupno 735.933.130,51 kuna, stoji u priopćenju odvjetništva.

Pavletića se pak tereti da je kao direktor Uljanik plovidbe u cilju da za to trgovačko društvo nezakonito pribavi novac od Zdravka Pliška kao direktora 3. Maja koji je bio korisnik državnih potpora zbog sanacije i restrukturiranja, zatražio kratkoročnu pozajmicu koju je tadašnji direktor riječkog škvera bez potrebne odluke i odobrenja nadzornog odbora tog društva odobrio. Potom su sklopili 17. rujna 2013. ugovor o kratkoročnom zajmu u iznosu od 36.000.000 kuna na rok od šest mjeseci, a taj je rok produžen do 16. ožujka 2015., nakon čega je vraćen tek manji dio navedenog iznosa. Time  je 3. Maj oštećen za 29.160.000 kuna.

Optužnicom se Pavletiću stavlja na teret da je od prosinca 2013. do ožujka 2014. godine, s nakanom da za svoje društvo nedopušteno iskoristi sredstva državne potpore namijenjena drugom društvu, uplaćeni iznos koji je u skladu sa sporazumom zaključenim s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture bio u obvezi  proslijediti korisniku potpore, brodogradilištu iz Rijeke, zadržao za svoje društvo koje je okoristio na štetu korisnika potpore za do danas nevraćenih 17.788.021,61 kuna.

Optužnicom se također tereti nekadašnji direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc da je od 30. lipnja 2015. do 28. srpnja 2015. u Rijeci i Puli, u nakani da pribavi veliku nepripadnu korist društvu koje zastupa, zatražio od Brgića, Grpca, Pahljine i Klarića, odgovornih osoba i članova nadzornog odbora 3. Maja koji je bio u postupku restrukturiranja i korisnik državnih potpora, zbog čega se morao suzdržavati od rizičnih ulaganja i stjecanja dionica u trgovačkim društvima,  da zaključe ugovor o kupnji dionica dviju ino kompanija, bez prethodne procjene njihovih vrijednosti.

- Tim su ugovorom i izjavom o prijeboju zatvorili potraživanja koja je društvo u restrukturiranju imalo kao podizvođač na izgradnji triju brodova za naručitelja. S obzirom na to da kupljene dionice ne nose nikakav prinos, kao i da su brodovi dviju stranih kompanija ujedno i jedina njihova imovina te su hipotekarno opterećeni, to se prodajom 40 posto dionica po više obračunatoj vrijednost navedeno trgovačko društvo nepripadno okoristilo za 95.061.018,29 kuna, navodi dalje odvjetništvo.

Nekadašnji čelni čovjek 3. Maja Maksimilijan Percan tereti se pak da je 30. listopada 2017. u Rijeci, kao odgovorna osoba brodogradilišta iz Rijeke s Brgićem, Rossandom i Grpcem kao članovima uprave Uljanik d.d., zaključio ugovor o kupoprodaji postrojenja tzv. panel linije za kojom kupac nije imao nikakve potrebe jer nije imalo izgledan niti jedan ugovor o gradnji brodova koji zahtijevaju uporabu takve tehnologije te je nikada nije niti koristilo.

- Plaćanjem linije i izvedenih radova na njenom postavljanju oštećeno je brodogradilište iz Rijeke u ukupnom iznosu od 22.353.072,61 kuna, zaključuje odvjetništvo u svom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 17:34