BOLNICE GA NE ŽELE

ORGANIZATOR ATENTATA NA PUKANIĆA TUŽI HRVATSKU ZA MILIJUN KUNA Nakon premlaćivanja u zatvoru ostao invalid

Robert Matanić je punomoć odvjetniku dao otiskom prsta jer zbog ozljeda ne može pisati
 Davor Pongračić / EPH

Robert Matanić, koji je zbog organiziranja ubojstva vlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora i koji je trenutno u zatvorskoj bolnici na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu nakon što ga je u zatvoru u Lepoglavi utegom po glavi izudarao Dario Šišaković (25), tužit će državu zbog zadobivenih ozljeda i zatražiti odštetu od najmanje milijun kuna, kao i troškove doživotne njege.

Matanić trenutno leži u zatvorskoj bolnici nepokretan, a prije tri mjeseca zbog teškoga zdravstvenog stanja odobren mu je privremeni prekid izdržavanja kazne. No, budući da mu nije pronađen adekvatan smještaj u nekoj ustanovi, rješenje još nije stupilo na snagu.

Mirno rješenje

Tužbu protiv države podnijet će jer smatra da je teške ozljede zbog kojih je nekoliko mjeseci bio u komi i ostao doživotni invalid zadobio zbog propusta zatvorskih čuvara koji nisu na vrijeme spriječili Šišakovića da ga napadne. Matanićev odvjetnik Hrvoje Korša rekao nam je da će državi ponuditi mirno rješenje spora, no ako ne pristanu, o svemu će odlučiti sud. Punomoć da ga zastupa u postupku za naknadu štete Matanić je uoči Nove godine odvjetniku dao otiskom prsta jer se zbog zadobivenih ozljeda ne može potpisati.

Kako smo nedavno čuli od nekih Matanićevih poznanika, on se čudesno oporavio s obzirom na težinu pretrpljenih ozljeda, a bio je podvrgnut seriji teških operacija. Međutim, još ne može govoriti, nego komunicira samo pogledom, a nedavno je počeo čitati novine.

Znakovi života

Podsjetimo, Matanića je Šišaković napao u dvorištu kaznionice u ožujku ove godine, a razlozi napada nisu otkriveni s obzirom na to da su se njih dvojica u kaznionici stalno družili.

Dok se Matanić na izdržavanju kazne našao zbog sudjelovanja u organizaciji ubojstva Ive Pukanića, Šišaković je u kaznionici završio zbog ubojstva profesorice Dijane Ćulibrk koju je radi novca brutalno izbo nožem u njezinu stanu na Sloboštini. Nakon napada Matanić je hitno prebačen u bolnicu. Iako je odmah podvrgnut seriji operacija, isprva nitko nije očekivao da će se oporaviti. Nakon nekoliko mjeseci provedenih u komi, počeo je pokazivati znakove života, a njegov odvjetnik je u svibnju ove godine zatražio privremeni prekid odsluženja zatvorske kazne obrazlažući to Matanićevim teškim stanjem i neadekvatnim uvjetima skrbi koju bi u takvom stanju mogao imati unutar zatvorskog sustava, kao i činjenicom da u takvom stanju Matanić nije opasan za okolinu.

Varaždinski sud je takvom zahtjevu udovoljio prije tri mjeseca, no Matanić nije prebačen iz zatvorske bolnice u neku zdravstvenu ustanovu jer još nije pronađena bolnica koja bi imala adekvatne uvjete za smještaj pacijenta u takvom stanju. Kako nam je rekao odvjetnik Korša, jako je nezadovoljan zbog toga što se takav smještaj ne može pronaći.

Tri ustanove

- Na početku smo računali na jednu od tri takve ustanove, Knin, Dugu Resu ili Novi Marof. U jednom trenutku premještaj u Dugu Resu već je bio gotova stvar, no onda je sve propalo. Nitko ga ne želi. Postoje privatni domovi, ali oni su jako skupi pa ćemo pokušati natjerati državu da mu plaća dom jer država snosi odgovornost za stanje u kojem se Matanić nalazi - rekao nam je Korša.

Ukupno 163 godine

Robert Matanić, njegov bratić Luka Matanić, Amir Mafalani te Slobodan Đurović, kum Sretena Jocića poznatijeg kao Joca Amsterdam, uhićeni su u listopadu 2008., tjedan dana nakon što je postavljena eksplozivna naprava ubila osnivača Nacionala Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića. Robert i Luka Matanić uhićeni su na benzinskoj crpki u Spačvi, gdje su se sastali. Premda su svi počinitelji, uključujući Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, poslije osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne, naručitelj ubojstva nikada nije otkriven. Sam Matanić je nedugo nakon uhićenja rekao kako mu je Đurović rekao da su naručitelji ubojstva umirovljeni general Vladimir Zagorec te crnogorski biznismen Stanko Subotić Cane, no poslije, na suđenju, pokušao je povući taj iskaz tvrdeći da ga je njegov tadašnji odvjetnik izmanipulirao. Međutim, sud takvu obranu nije prihvatio te su na kraju svi okrivljenici, uključujući poslije uhićenoga Bojana Gudurića, osuđeni na ukupno 163 godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:10