KRIM-VEZA

Organizatori puča u Njemačkoj kupovali oružje u Hrvatskoj: ‘Aleksander je imao ženu u Zadru...‘

Ekstremnodesničarsku grupu okupljenu oko pokreta Građani Reicha istraga o švercu oružja povezala je s Hrvatskom

Akcija njemačke policije

 Fricke/Afp

Reichsbürger, odnosno Građani Reicha, radikalni njemački desničarski pokret koji je nedavno dospio u fokus javnosti nakon što je njemačka policija uhitila vodstvo pokreta zbog optužbi da su planirali izvesti državni udar te instalirati jednoga od svojih vođa za njemačkoga cara, prije nekoliko je godina za svoje terorističke akcije nabavljao oružje u Hrvatskoj.

image
Fricke/Afp

Štoviše jedan je od njegovih navodnih članova i živio u Hrvatskoj, gdje se nastanio oženivši se Hrvaticom. Akciju nabavljanja oružja, između ostaloga za Reichsbürgere, spriječili su hrvatska policija i USKOK, a u zajedničkoj međunarodnoj akciji s njemačkom policijom uhićeni su deseci osoba, među kojima i hrvatski državljani, koji su osuđeni i na hrvatskim i njemačkim sudovima. Štoviše, utvrđeno je da je dio oružja, koje je ta grupa nabavila, u Njemačkoj korišten za likvidacije političkih protivnika desničara.

Snimljeni razgovori

"Aleksandra sam upoznao u Njemačkoj prije par godina kao mušteriju za popravak automobila jer sam ja tamo imao radionicu. Imao sam tada djevojku iz Afganistana te su me pretukli. Zatražio sam pomoć od Aleksandra jer je bio u stranci AFD. Aleksander mi je dao jedan mali pištolj, no poslije je zbog toga tražio protuuslugu. Tražio je da mu u Hrvatskoj nabavljam oružje. Aleksander je imao ženu u Zadru i hvalio mi se da otamo nabavlja oružje. Jednom me nazvao kada sam bio u Hrvatskoj i tražio da u Zagrebu preuzmem neki paket. Došao je neki Ivan u autu sa zadarskim tablicama i predao mi paket, koji sam stavio u prtljažnik.

Kako sam vidio da je paket težak, otvorio sam ga, a u njemu su bili jedna PAP-ovka, jedan kalašnjikov, dva pištolja i jedna mala puška s optičkim nišanom. Kad smo bili u Njemačkoj, Aleksander je ponovno tražio da mu se nabavi oružje. Zanimalo ga je automatsko oružje, kratko oružje, pumperice, škorpioni i kalašnjikovi. Oružje koje sam za njega vozio u Njemačku bilo je namijenjeno za desničarsku stranku AFD jer se oni naoružavaju", iskaz je ovo koji je hrvatski državljanin Martin M. dao istražiteljima o svojim vezama sa stanovitim Aleksandrom Reichlom (49), njemačkim državljaninom koji je živio na području Zadra.

image

Optuženi njemački princ Heinrich XIII.

Boris Roessler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Priznanje Martina M., ali prije svega tajno prisluškivanje razgovora krijumčara koje je proveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Münchenu protiv Reichla, Martina M. te još jednoga pripadnika Reichsbürgera. Reichl, inače bivši njemački carinik, prvo je bio član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), a 2016. pristupio je desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AFD), ali se i povezao s Reichsbürgerima iz Gornje Bavarske. Početkom 2018. godine hrvatska policija došla je do podatka da Reichl u hrvatskoj kupuje veće količine vojnoga oružja zaostaloga iz rata, te da ga uz pomoć nekolicine pomagača prevozi u Njemačku, gdje se to oružje dijeli pripadnicima desničarskih skupina, između ostaloga Reichsbürgerima.

Uključili se i Nijemci

U suradnji s njemačkom policijom pokrenuta je tajna istraga te su osumnjičenicima snimani telefonski razgovori, iz kojih proizlazi da su dogovarali nabavu automatskih pušaka, snajpera, pištolja, kratkih strojnica, ručnih bombi, sačmarica... U Hrvatskoj je uhićeno ukupno 16 osoba, a na temelju USKOK-ove optužnice optuženi su da su Reichlu nabavljali oružje. U postupcima pred Županijskim sudom u Osijeku većina optuženika je osuđena temeljem nagodbi na uvjetne i bezuvjetne zatvorske kazne.

Reichl je pak na temelju njemačkoga europskoga uhidbenoga naloga u ljeto 2020. uhićen na području Zadra te izručen Njemačkoj. Nakon jednogodišnjega suđenja Reichl, ali i hrvatski državljanin Martin M. te Reichsbürger Christian Neureuther nepravomoćno su proglašeni krivima na sudu u Münchenu u lipnju ove godine. Hrvatski zet Reichl dobio je četiri godine i tri mjeseca zatvora.

Hrvat osuđen na dvije godine i 9 mjeseci zatvora

Hrvat Martin M. zahvaljujući priznanju dobio je kaznu od dvije godine i devet mjeseci zatvora, a Neureuther je dobio uvjetnu kaznu od dvije godine. Osim postupka u Münchenu, u Njemačkoj se vodi još nekoliko postupaka zbog krijumčarenja oružja za desničarske grupe između ostih i za Reichsbürgere. Motiv hrvatskih krijumčara oružja bio je, kako je to utvrdila istraga, isključivo novac. Prema presudama na osnovi USKOK-ove optužnice, Reichlu su nabavljali automatske puške, snajpere, pištolje, automate, ručne bombe, sačmarice, dijelove za to oružje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:16