ŠOKANTNI RASIZAM

Osiječanin (22) uhićen jer je vrijeđao Židove i promicao neonacizam na Facebooku

 Facebook

OSIJEK - Osječka policija uhitila je 22-godišnjeg Osječanina zbog vrijeđanja Židova i promicanja neonacizma, odnosno širenja antisemitizma putem Facebooka.

S obzirom da je riječ o recidivistu, koji je već dva puta do sada uvjetno osuđivan zbog istih i sličnih kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom rasnom i drugom diskriminacijom, Općinsko državno odvjetništvo za njega je zatražilo i jednomjesečni pritvor.

U DORH-u naime smatraju da postoji opasnost od ometanja kaznenog postupka uništenjem i izmjenom dokaza i tragova važnih za kazneni postupak i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o istom mladiću koji se u kolovozu 2010. godine s još jednom djevojkom fotografirao ispred zgrade Židovske općine u Osijeku, pri čemu su oboje podigli desne ruke u nacistički pozdrav.

Djevojčino lice na fotografiji je pak bilo skriveno umontiranom slikom Adolfa Hitlera. I tu su fotografiju objavili na Facebooku.

- Na žalost, ponavlja se ono što se već i ranije događalo. Žao mi je što u današnje vrijeme moramo o tome govoriti, ali iz toga je jasno da neki očito ne razumiju što se sa židovskim narodom događalo za vrijeme 2. svjetskog rata - kratko je prokomentirao najnoviji incident predsjednik Židovske općine Osijek Željko Beissman.

U Osijeku je u proljeće 2010. godine na židovskom groblju srušeno i oštećeno 12 nadgrobnih spomenika, a dvije i pol godine prije toga na zgradi Židovske općine osvanuo je grafit kojim je kukasti križ bio izjednačen s Davidovom zvijezdom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:45