USKAKALI KROZ PROZORE

OSJEČANKA OSUĐENA U FRANCUSKOJ IDE U HRVATSKI ZATVOR Na računu šefice klana provalnika našli pola milijuna eura

Brojna banda se u stotinjak provala po Francuskoj domogla milijunskog plijena u novcu
 JEAN-SEBASTIEN EVRARD, JEFF PACHOUD / AFP PHOTO

Mileva Šulić (68) Osječanka je bez konkretnog zanimanja i stručne spreme te majka devetero djece koju je s nekolicinom unučadi proteklih godina “regrutirala” u zločinačku organizaciju.

Iz velike kuće u Slavonskom Brodu, stožera provalničkih operacija, vodila je skupinu koja je od veljače do listopada 2011. krala i provaljivala, uglavnom po Francuskoj, u kojima je zaradila više od pola milijuna eura. Upravo su toliki iznos istražitelji otkrili na njezinu računu.

Kad su mnogobrojni članovi obitelji Šulić počeli padati u ruke policajaca, ubrzo su istražitelji došli do identiteta centralne figure provalničke bande.

Uskakali kroz prozore

Vrlo brzo ime Mileve Šulić našlo se na europskom uhidbenom nalogu, i to nakon provedenih mjera prisluškivanja i praćenja. Hrvatski policajci uhitili su je 3. srpnja 2013., a mjesec i pol dana nakon toga izručena je Francuskoj. Prizivni sud u Nancyju osudio ju je na šest godina zatvora zbog organiziranja provalničkih krađa po Francuskoj, ali i po Njemačkoj, Švicarskoj i Belgiji. Prema optužbama, Mileva se s drugim muškim šefovima obitelji bavila logističkom podrškom. Međusobno su si podnosili izvještaje o zaradama u provalama. Organizirali su akcije po unaprijed određenim geografskim zonama. U domove žrtava uglavnom su uskakali kroz prozor. Tužiteljstvo ekipu tereti za više od 60 provalničkih krađa u kojima je pričinjena višemilijunska šteta.

Stoga je osim šestogodišnje zatvorske kazne, koja je u međuvremenu postala pravomoćna, sud Milevi Šulić izrekao i dopunsku kaznu konfiskacije imovine koja se odnosi na velebnu trokatnicu sa zemljištem u Zagrebačkoj ulici u Slavonskom Brodu, ali i na njezin bankovni račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb na kojem je, na čuđenje istražitelja, promet premašio 500.000 eura.

Bez obzira na sve, putem svog odvjetnika koji je podnio zahtjev Mileva Šulić izrazila je želju da ostatak kazne od nepune četiri godine odsluži u nekom od hrvatskih zatvora. To je ujednio bio i uvjet kad je u ljeto 2013. pristala da je izruče Francuskoj.

Županijski sud u Slavonskom Brodu nedavno je, nakon prikupljene dokumentacije, priznao pravomoćnu presudu Prizivnog suda u Francuskoj. Nakon izručenja u Hrvatsku, koje će uslijediti uskoro, Mileva Šulić kratko će vrijeme provesti u istražnom zatvoru sve dok sudac izvršenja ne donese rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne.

Tri skupine

Osim Mileve, na istom francuskom sudu prethodno su osuđeni i članovi njezine bande, a kazne su im varirale od dvije do osam godina. Tužiteljstvo je utvrdilo da je Milevina banda bila jedna od tri skupine te proširene obiteljsko-prijateljske ekipe. Krala su i djeca od 10 godina, koja su prošla bez kazne. U zatvor idu punoljetni članovi bande u dobi od 19 do 55 godina.

Svi zajedno, svaki na svom području, uspjeli su odraditi stotinjak provala u kojima su se okoristili, kako je ustvrdila tamošnja policija, za nekoliko milijuna eura u zlatu, satovima i novcu.

Vikao svom djetetu: Molim Boga da vas ubije! Zašto nisi stavila svu zlatninu u torbu?

Zanimljivo je da ni Italija nije bila pošteđena istih djela Šulićevih gdje su Milevini sinovi Dragan i Zoro koristili različite pseudonime i punili novinske stupce talijanskih medija.

Tijekom 2008. zapali su pod mjere prisluškivanja i praćenja. U samo četiri mjeseca “uhvaćeno” je njihovih 4000 poziva.

Posebno je bilo dramatično Zorovo ophođenje prema kćerkici nakon jedne od provala u vilu, kad mu je priopćila da je ukrala samo jedan lančić i narukvicu jer ju je bilo strah.

- Molim Boga da vas ubije. Zašto nisi stavila svu zlatninu u torbu - urlao je nasred Verone Zoro prije sedam godina, na što ga je djevojčica samo molila da je ne tuče.

U drugim pak situacijama kad bi stvari prilikom provala krenule po zlu, njegov vokabular nije bio ništa umjereniji: ‘Čim se vratiš, razbit ću ti glavu... Nemoj da se moram vraćat jer ću te ubit... Budem te dao Marokancu da te zlostavlja’...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:13