VANDALIZAM

Oskvrnuto spomen obilježje za poginule branitelje HV-a kod Ravnog u BiH

U prijavi se navodi kako su polomljena četiri križa. Policija je provela očevid i traga za počiniteljima
Ilustracija
 Robert Fajt

Nepoznati počinitelji polomili su četiri križa postavljena u spomen na poginule pripadnike 156. brigade Hrvatske vojske u mjestu Slivnica na jugoistoku Ravnog u BiH nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu, a incident je osudilo i ministarstvo hrvatskih branitelja.

Kako u u utorak izvijestili iz ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), oskvrnuto je spomen obilježje o čemu je policiju izvijestio mještanin. U prijavi se navodi kako su polomljena četiri križa. Policija je provela očevid i traga za počiniteljima, navodi se u informaciji MUP-a HNŽ-a sa sjedištem u Mostaru.

Vandalski čin osudilo je i ministarstvo hrvatskih branitelja. Ovo nije prvi put da se u Slivnici, koja je prije rata pripadala općini Trebinje, događa skrnavljenje spomen obilježja. Prije dvije godine također su bili polomljeni križevi.

„Dignitet i žrtva poginulih hrvatskih branitelja koji su najzaslužniji za obranu domovine ne smiju biti ni na koji način oskvrnuti i svaka vrsta devastacije spomenika podignutih njima u čast zaslužuje oštru osudu“, navodi se u priopćenju ministarstva branitelja koje je pozvalo na pronalaženje počinitelja i njihovo sankcioniranje.

U mjestu Slivnica tijekom 1992. godine u akciji oslobađanja šireg dubrovačkoga zaleđa poginuli su pripadnici specijalne postrojbe „Kobac“ 156. Brigade HV. Njima u spomen podignuti su križevi.

Općina Ravno na jugu BiH, koja je uglavnom nastanjena Hrvatima, prvo je mjesto u BiH koje je stradalo u agresiji rezervista i tzv. JNA u jesen 1991.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 12:47