‘PAMET U GLAVU‘

Oslobađajuća presuda za pljačke kladionica, Popović plakao od sreće: ‘Sličite počinitelju, ali..‘

Zašto je sutkinja Sanja Mazalin oslobodila Marija Popovića za četiri razbojstva u kladionicama tijekom 2018. godine

- Pamet u glavu Mario Popoviću. Imate obiteljske prilike koje od Vas zahtijevaju besprijekoran život, dvoje djece, suprugu, podršku obitelji i nadam se da Vam je ovo iskustvo bilo dovoljno. I napominjem, ovo je nepravomoćna presuda...Sud nije imao nedvojbene dokaze da ste vi počinili četiri razbojstva koja su Vam se stavljala na teret i zato Vas je oslobodio optužbe - rekla je među ostalim sutkinja Sanja Mazalin Mariju Popoviću, oslobodivši ga za četiri razbojstva.

Marija Popovića (43) kojem je ukinut istražni zatvor i koji je na objavu presude došao sa slobode, teretilo se u početku za pet razbojstava u kladionice, a u međuvremenu je tužiteljstvo odustalo od jednog. Kad je čuo da neće u zatvor, a da je presuda bila osuđujuća, s Općinskog kaznenog suda u Ilici pravosudni policajci bi ga odveli u Remetinec jer bi sigurno dobio kaznu veću od pet godina zatvora, obzirom da je već osuđivan za istovjetno kazneno djelo, plakao je slušajući presudu i prekrižio se u sudnici.

Kad je predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, sutkinja Sanja Mazalin završila s usmenim obrazloženjem presude, njegov branitelj odvjetnik Tomislav Hotko, pitao je može li nešto reći, a kad mu je sutkinja to dozvolila rekao je: "Svaka Vam čast!"

Sutkinja je rekla kako ona vjeruje iskazima žrtava razbojstava, ali obzirom da je od prepoznavanja prošlo i po 10 mjeseci i da je Popović u kladionici imao kapu i dioptrijske naočale, dok je na prepoznavanju u policiji bio bez toga, kao i snimke nadzornih kamera gdje doduše postoji sličnost Popovića i počinitelja, ali se ona ne može utvrditi sa 100 postotnom sigurnošću, bio razlog zbog kojeg ga je sudsko vijeće oslobodilo.

- Da bi sud mogao utvrditi krivnju i osuditi mora se nedvojbeno utvrditi krivnja i moraju postojati dokazi da je neka osoba počinila kazneno djelo. Sud ne sudi na temelju dojma već na temelju dokaza, a kad postoji dvojba onda je bolje osloboditi nego osuditi - rekla je sutkinja Mazalin.

A osim prepoznavanja Popovća od strane žrtava ili pak snimki nadzornih kamera, sud nije imao druge dokaze da je Mario Popović iz kladionicer "Super sport" 6. srpnja 2018. oko 10.15 sati pištoljem od djelatnice uzeo 33.793,73 kune, da je 9. prosinca iste godine u 11.14 iz kladionice PSK na Horvaćanskoj 27 također prijeteći pištoljem uz riječi "Daj novac!" odnio u vrećici 11.277,44 kune. Teretilo ga se i da je iz još "Hattrick PSK " kladionice na Laništu 9. siječnja uperio pištolj u djelatnicu i uz riječi "Daj sve pare, brzo, brzo, iz sefa!", te odnio 8.045,64 kune i da je također na Laništu 12. veljače 2018. djelatnicu "Super sportove" kladionice pištoljem i uz riječi "Daj sve novce" prisilio da mu preda 38.566,70 kuna.

- Iako je djelatnica kladionice prepoznala baš vas sa stopostotnom sigurnošću, to je bio jedini dokaz, a prepoznavanje je obavljeno 10 mjeseci nakon razbojstva u svibnju 2019. godine. Počinitelj je prema snimkama imao vunenu kapu i dioptrijske naočale, a na prepoznavanju nitko od osoba koje su se prepoznavale nije imao ni vunenu kapu ni dioptrijske naočale. Samo prepoznavanje ne može biti dokaz jer je žrtva bila u šoku i vidjela Vas je samo kratko. To ne znači da se radi o neobjektivnom iskazu, već se jednostavno sud nije mogao osloniti samo na taj iskaz - rekla je sutkinja.

Osvrnula se i na snimke nadzornih kamera pa je ustvrdila i da se na temelju njih nije moglo sa stopostotnom sigurnošću ustanoviti da je počinitelj kojeg su snimile kamere nedvojbeno Mario Popović, iako je i sutkinja rekla da je on sličan počinitelju.

- Vještak Maštruko je pregledavajući snimke ustvrdio da ste vi na jednoj ušnoj resici imali tri rupice, a mi smo pomno pregledavajući snimku nadzornih kamera ustanovili da postoje dvije rupice u ušnoj resici, ali nismo vidjeli i treću. Vi nedvojbeno sličite okrivljeniku, ali za ovo sudsko vijeće to nije bilo dovoljno da Vas osudi. Jer, obzirom da ste već osuđivani za ovakvo kazneno djelo, a raspon kazni je od tri do 12 godina, sud bi Vam izrekao visoku kaznu i za to su bili nužni nedvojbeni dokazi, kojih po ocjeni ovog vijeća nije bilo - rekla je sutkinja Mazalin.

Dokazi koje je predlagala i obrana, a to je da se pribave lokacije Popovićeva mobitela nisu pribavljeni u istrazi, a kad je suđenje već odmaklo prošao je rok od godine dana koliko se čuvaju od teleoperatera pa ih je bilo nemoguće pribaviti. Sutkinja Mazalin naglasila je kako je presuda nepravomoćna, da će se tužiteljstvo sasvim je izvjesno žaliti kao što se i u međuvremenu žalilo što je Popoviću ukinut istražni zatvor, a Popoviću je na kraju još jednom poručila kako bi mu ovo valjda trebala biti dovoljna opomena i još mu je rekla i ovo: "Vi najbolje znata kako bi se trebali ponašati u životu. Imate devet presuda i morate biti svjesni da ste zbog toga izloženi posebnom postupanju policije. Pamet u glavu...", rekla mu je sutkinja Mazalin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:28