ODLETIO S ‘TUĐMANA‘

Osmani izručen španjolskim vlastima, sumnjiče ga da je prao novac stečen drogom

Njemački Bild objavio je da se ‘narkobos‘ suočava u Španjolskoj sa zatvorom maksimalne sigurnosti.

Bashkim Osmani, vila na Mallorci, zaplijenjeni automobili i novac

 Goran Mehkek/Cropix/Španjolska Nacionalna Policija

Hrvatska policija izručila je Bashkima Osmanija (56) španjolskim vlastima. On je jutros iz zagrebačke zračne luke "Dr Franjo Tuđman" u pratnji policije poletio prema Palma de Mallorci nakon što je prethodno dovezen iz pulskog zatvora u zagrebačku zračnu luku.

Da se izručenje dogodilo, potvrdio nam je pulski odvjetnik Matija Miloš, koji ga je zastupao u tom postupku i koji je kod svog branjenika bio u ponedjeljak u pulskom zatvoru. Sve tehničke pojedinosti oko njegova izručenja nisu bile poznate ni njegovu odvjetniku, a kad smo se prošli tjedan o tome raspitivali u pulskom Županijskom sudu glasnogovornica tog suda Edvina Draguzet Suevich rekla nam je kako će sud biti obaviješten tek kad se predaja španjolskim vlastima obavi i to iz sigurnosnih razloga.

Bashkima Osmanija, jednog od četvero braće bogate albanske obitelji s Kosova koja je sredinom 70-ih emigrirala u Hamburg, sumnjiči se da je putem više tvrtki prao novac stečen drogom, kako se, među ostalim, navodi u dokumentaciji koja je predočena hrvatskom pravosuđu uz europski uhidbeni nalog. Osim Osmanija u Zagrebu su uhićeni supružnici koji su s njim obiteljski povezani i koji se navodno dovode također u vezu s inkriminacijama za koje se tereti i Osmanija.

Na ispitivanju u pulskom Županijskom sudu Osmani je negirao sve navode iz zahtjeva španjolskih vlasti. na čiji je zahtjev i uhićen 15. veljače u apartmanu u porečkom hotelu Palazzo u velikoj međunarodnoj akciji u koordinaciji Europola.

Osim u Španjolskoj, akcija je izvedena u nizu europskih država, a u njoj je sudjelovao i američki FBI. Bashkim Osmani vlasnik je porečkog hotela Palazzo i u njemu je prošlog utorka, na vrhu objekta, rano ujutro i uhićen. Iako se spekuliralo da mu je uhićena i supruga, to se pokazalo netočnim. U Zagrebu su uhićeni supružnici koji su s njim u rodbinskim odnosima.

Nakon što je uhićen i pritvoren u Puli, Osmani se nije protivio da ga se preda španjolskim vlastima i negirao je sve optužbe za koje ga terete te je angažirao odvjetnika i u Španjolskoj.

Njemački Bild objavio je da se "narkobos" suočava u Španjolskoj sa zatvorom maksimalne sigurnosti. Osmani ima i hrvatsko državljanstvo, ali u ovom slučaju ono nije bilo zapreka za njegovu predaju španjolskom pravosuđu. Kako smo doznali, iako se u priopćenju Europola navodilo da je novac od droge koja je krijumčarena iz Južne Amerike i distribuirana po Europi prao i u tvrtkama osnovanim u Hrvatskoj, takvo se nešto u dokumentima koji su stigli iz Španjolske nigdje konkretno ne navodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:47