PUŠTEN IZ PRITVORA

Osmaniju na sudu pokazane sumnjive fotografije, on se smijao: ‘Pa tamo sam sjedio sa Sharon Stone‘

Bashkim Osmani uhićen je 15. veljače u njegovu hotelu Palazzo u Poreču u sklopu akcije španjolskih vlasti

Bashkim Osmani, vila na Mallorci, zaplijenjeni automobili i novac

 Goran Mehkek/Cropix/Španjolska Nacionalna Policija/

Bashkim Osmani (56), kojega je Hrvatska početkom ožujka izručila Španjolskoj gdje se protiv njega vodi istraga zbog sumnje u pranje novca od trgovine kokainom, ovoga je tjedna uz jamčevinu pušten da se brani sa slobode.

Prema pisanju španjolskih i njemačkih medija, obitelj Osmani još je 70-tih godina s Kosova doselila u Hamburg, a Bashkim Osmani na sudu je položio jamčevinu od 400.000 eura, a usto su mu izrečene i posebne mjere opreza. Sud u Palma de Mallorci naložio mu je da se sudu mora javljati svakom 1. i 15. u mjesecu, zabranjeno mu je napuštanje Mallorce te mu je oduzeta putovnica.

Bashkim Osmani uhićen je 15. veljače u njegovu hotelu Palazzo u Poreču u sklopu akcije španjolskih vlasti koja se odvijala diljem Europe. Tom je akcijom razbijen lanac krijumčara kokaina iz Južne Amerike u Europu, pri čemu je Bachkim Osmani, koji ima i hrvatsko državljanstvo, označen kao osoba koja je preko svojih tvrtki u Španjolskoj i inozemstvu oprala najmanje 35 milijuna eura "prljavog" novca od prodaje kokaina. Na Mallorci mu je tada proveden pretres vile u Camp de Maru, jednog hotela u Palmi te poznatog restorana Ritzi u Puerto Portalsu, čiji je također vlasnik. Uhićeno je i više osoba iz njegova okruženja, među kojima su, bili i njegova supruga i punac.

Nakon što ga je Hrvatska izručila španjolskim vlastima Bashkim Osmani proveo je tri mjeseca u istražnom zatvoru na Mallorci, a u utorak navečer, uz spomenute uvjete, pušten je da se brani sa slobode.

Bashkim Osmani je, kako u Hrvatskoj tako i u Španjolskoj, na sudu negirao sve optužbe tvrdeći da ima potpuno legalno poslovanje. Njegovi odvjetnici, kako su govorili za medije, podastrli su nadležnim pravosudnim vlastima kompletnu knjigovodstvenu dokumentaciju iz koje proizlaze, kako tvrde, da su svi prihodi i rashodi uredno prijavljivani poreznim institucijama i da nema nikakvih nepravilnosti.

image

Bashkim Osmani

Istražitelji, pak, tvrde da su prikupili dokaze koji upućuju da je on oprao milijune eura kupujući nekretnine između ostaloga u Španjolskoj i Hrvatskoj, kao i veći broj umjetničkih djela svjetski poznatih autora. Pritom su se pozivali i na zapljenjene umjetnine, čak 86 ulja na platnu, u njegovoj vili u Camp de Maru.

Prema pisanju njemačkog tjednika Der Spiegel, inicijalne informacije koje su sada dovele do razbijanja bande krijumčara, dala je američka DEA i to još 2017. godine. Radilo se o informaciji da jedna konkretna skupina Albanaca planira isporuku velike količine kokaina iz Kolumbije u Kataloniju. Tako je tri godine kasnije došlo do prvih uhićenja u luci u Barceloni. Nakon toga istražitelji su krenuli u "obradu" potencijalnih pripadnika te bande po cijeloj Europi, od Belgije, Velike Britanije i Italije do Albanije i Monaka. Na koncu je na površinu "isplivalo" i ime Bashkima Osmanija, koji je već desetljećima ranije, zajedno s članovima obitelji, stvorio veliko carstvo nekretnina na području Hamburga. I to nije bilo prvi put da se prezime Osmani povezuje s konkretnim kriminalnim aktivnostima.

Sam Bashkim Osmani već duže vrijeme je živio na Mallorci gdje je vodio restoran Ritzi poznat po posjetima brojnih prominentnih osoba. Navodno su istražitelji upravo u tom lokalu zabilježili jedan konspirativan sastanak Osmanija i pripadnika spomenute bande krijumčara. No, Bashkim Osmani ležerno je odbacio sve optužbe i nakon što su mu na sudu u Palma de Mallorci predočene fotografije s trgovcima droge. Prema pisanju lokalnih novina "Mallorcazeitung" Osmani je rekao sucu:

"Gledajte, u svome sa restoranu sjedio za istim stolom s kraljem Juanom Carlosom, s bivšim njemačkim kancelarom Gerhardom Schröderom, sa Sharon Stone i Leonardom DiCapriom. Ali zbog toga nisam postao ni kralj, ni kancelar ni glumac".

Prema pisanju španjolskog El Munda, istražitelji su između ostaloga snimili i razgovore knjigovođe jedne Osmanijeve tvrtke, kako se žali poznaniku na težak posao koji radi te veliki pritisak da proknjiži gotovinske uplate u bilancu tvrtke.

"To je jedan veliki cirkus... Nije ugodno biti knjigovođa mafije", snimili su, objavio je El Mundo, istražitelji još 2019. godine.

Njemački Spiegel je, pak, izvijestio kako je taj knjigovođa kasnije tvrdio kako su te njegove riječi bile samo šala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 04:10