INSTITUCIJE NA NOGAMA

Ostavljena u kolicima: Beba od 14 dana je dobro, policija traži tko su njezini roditelji

U slučaju da se roditelji pronađu, kazneno će odgovarati zbog napuštanja djeteta s ciljem da ga se trajno riješe
Kuća pred kojom je ostavljena beba
 Ronald Gorsic /cropix

Slučaj dječačića starog oko 14 dana koji je pod nerazjašnjenim okolnostima u petak u večernjim satima pronađen napušten, u ulaznom dijelu obiteljske kuće u slijepoj ulici u istočnom dijelu Zagreba, digao je institucije na noge.

Policija intenzivno traga za bebinim roditeljima koji su se iz nepoznatih razloga na nepojmljiv način odrekli djeteta iako su od njegova rođenja do tada, kako su utvrdili liječnici u KBC-a Zagreb kamo je prevezen dehidriran, o njemu brinuli, njegovali ga i hranili.

Socijalna skrb

Na odjelu pedijatrije bezimeni dječačić, čije je trenutno ime tek bolnička šifra N20210297955N, ostaje do daljnjega, ali ne zato što mu je potrebna liječnička skrb, nego se mora ispoštovati procedura. Točnije, Centar za socijalnu skrb koji se uključio u slučaj obavijestit će narednih dana Dom za djecu u Nazorovoj kako bi ondje ubrzo mogli preuzeti dječačića na skrb. Ali to će uslijediti tek, kako se iščitava iz odgovora CSS-a, "nakon utvrđivanja cjelokupnih obiteljskih okolnosti".

- Prema informacijama dostupnim ovom Centru, pronađeno novorođenče se nalazi u bolnici. Nije nam poznat identitet djeteta ni roditelja, kao ni razlozi njegova ostavljanja. U tijeku je kriminalističko istraživanje. Nakon utvrđivanja svih okolnosti procijenit će se potreba za poduzimanjem daljnjih i odgovarajućih radnji za zaštitu dobrobiti djeteta, a sukladno pozitivinim zakonskim propisima - kažu iz CSS-a.

U slučaju da se roditelji pronađu, kazneno će odgovarati zbog napuštanja djeteta s ciljem da ga se trajno riješe, a prema članku 176. Kaznenog zakona za to je djelo zapriječeno do tri godine zatvora.

Upućeni u problematiku otkrivaju nam da u slučaju pronalaska roditelja - a oni se predomisle i požele dijete ipak zadržati te o njemu skrbiti - sustav im to najvjerojatnije ne bi dopustio, pritom misleći na obiteljski sud u čijim će rukama dalje, nakon smještanja u Dom u Nazorovoj, biti sudbina djeteta. Vagat će se i opcija rodbine - je li adekvatna za eventualnu brigu, no važnu ulogu u toj odluci odigrat će činjenica jesu li znali za skovani roditeljski plan o kojem već danima svi šute.

Videonadzor

Stanari ulice gdje je ostavljena beba u najmanju ruku su zgroženi činjenicom da je beba ostavljena na hladnoći sama pred nepoznatom kućom. Kroz ulicu im od objave u medijima po cijele dane hodaju policija i novinari.

- Mislite li da je slučajno baš ta kuća s puno djece odabrana kao kuća spasa? Nalaze se na kraju ulice, a onaj tko je to planirao, bio je svjestan da se na nekoliko kuća u ulici, počevši od prve odmah na ulazu, nalaze vidljive nadzorne kamere te da mogu biti snimljeni. Ne vjerujem da je taj tko je ostavio dijete tamo došao s polja preko blata - kaže jedan susjed.

U razgovoru s vlasnicima kuća na kojima se nalaze nadzorne kamere, čije bi snimke mogle olakšati policiji potragu za roditeljima, doznajemo da njihovi videonadzori nisu u fukciji trenutno. Ali to bebini roditelji nisu mogli znati.

Za 24 sata obitelj koja je pronašla bebu ispričala je da su u petak popodne otišli iz kuće na rođendan te su na povratku, oko 23 sata, začuli plač djeteta umotanog u plahtu i ostavljenog u kolicima najmlađeg ukućanina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:24