NEPRAVOMOĆNO

OSUĐEN BIVŠI DOPREDSJEDNIK HRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA Šukeru mora platiti 3850 kuna zbog klevete

 
Davor Šuker i Ivan Brleković
 Željko Puhovski / Hanza Media

Ivan Brleković, bivši dopredsjednik HNS-a, mora platiti predsjedniku krovne nogometne organizacije Davoru Šukeru 3.850 kuna kazne (35 dnevnih dohodaka) te sudske troškove i troškove Šukerova odvjetnika zbog tvrdnje izrečene u intervjuu u Večernjem listu gdje je, između ostalog, rekao da je "čuo kako je iz računovodstva HNS-a došla informacija da je Šuker za posljednjega boravka u Americi spiskao između 200.000 i 300.000 kuna na kartici HNS-a".

Osudila ga je nepravomoćno sutkinja zagrebačkoga Općinskog kaznenog suda Dubravka Čošić, a ako ne plati kaznu, Brlekoviću prijeti i bezuvjetna zatvorska kazna. Osim novčane kazne, presuda će se morati objaviti i na mrežnoj stranici Večernjeg lista.

Na današnjoj objavi presude nisu se pojavili ni Šuker, ni Brleković. Sutkinja je zaključila kako navedena tvrdnja o tome da je Šuker "spiskao" novac nije vrijednosni sud, nego kleveta.

Tijekom postupka je ustanovljeno da je i Krleža koristio pojam "spiskao" u svojim umjetničkim djelima, ali sud se nije upuštao u karakter umjetničkog djela jer je riječ o intervjuu i na način na koji je to Brleković rekao predstavlja klevetu Davora Šukera. Tim više jer podaci koji su dostavljeni iz dviju banaka ni s čim ne potkrepljuju Brlekovićeve tvrdnje.

Činjenica da je netko drugi koristio te tvrdnje i riječ "spiskao" za okrivljenog nije opravdanje - rekla je sutkinja Čošić u obrazloženju presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:30