‘IZBO ME 11 PUTA!‘

Osuđen jer je izbo muškarca dok je držao bebu u rukama, nakon zločina objavio šokantnu fotografiju na Instagramu

Kristianu P. (31) izrečena je kazna na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu

Privođenje Kristijana P. nakon počinjenja djela u prosincu 2021. godine

 SB Online

Zbog pokušaja ubojstva M.V. (27) koji je kobnog trenutka tog prosinca 2021. u Slavonskom Brodu u naručju držao godinu i pol dana staro dijete, na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu na pet i pol godina zatvora osuđen je Kristian P. (31). Sud mu je ujedno izrekao i sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja u trajanju od šest mjeseci i to u bolničkim uvjetima, a ostatak liječenja do prestanka izvršenja kazne će se odvijati ambulantno unutar zatvorskog sustava.

Optuženi se tijekom suđenja u nekoliko navrata različito očitovao o krivnji, točnije prvo je rekao da se krivim ne osjeća i da nije oštećenog htio ubiti. Potom je kazao da misli da je kriv, ali da je psihički oštećen, da bi pred kraj suđenja izjavio kako se ne želi izjašnjavati o krivnji i da se želi braniti šutnjom.

Prema optužbi, on je 6. prosinca 2021. oko 16.40 sati revoltiran činjenicom što je poznanik M.V. s njim odbio susret, došao do njegova ulaza u stambenu zgradu. Pozvonio mu je i pozvao ga da izađe pred zgradu pa se M.V., ne sluteći opasnost, na parkiralištu pojavio s kćerkicom od godine i pol koju je držao u naručju.

Kristian P. je potom, prema optužnici, rekao M.V.: "Kako ti to razgovaraš sa mnom" da bi ga zatim ošamario dlanom po licu. Nakon toga je M.V. počeo spuštati dijete na tlo, a Kristian je, s namjerom da ubije, nožem duljine oštrice 6,5 cm ubo M.V. u pazušnu regiju pa je došlo do nakupljanja zraka između dva plućna krila. Usput je izbila i tučnjava tijekom koje je optuženi nastavio dalje ubadati žrtvu i po nadlaktici te potkoljenici.

- Kristiana znam od prije jer smo zajedno trenirali boks, a njegov otac nam je bio trener. Tog dana smo se slučajno sreli prije toga događaja te smo razmijenili telefonske brojeve da bi mi oko 15.50 sati poslao SMS da želi doći do mene. Kazao sam mu da ne dolazi jer da sam zauzet i da ću mu se javiti. I eto njega oko 16.40 sati kod moje zgrade. Bio sam u stanu s kćerkicom i prijateljem. Kristian je pozvonio i tražio da siđem. Odmah mi se obratio riječima da kako to razgovaram s njim te me udario dlanom u lice. Dok sam spuštao kćer iz naručja, bio sam sagnut te sam osjetio dva udarca s lijeve strane u prsni koš, a kasnije sam tek vidio da su to bili ubodi. Okrenuo sam se i udario ga šakom u lice pa je krenuo unazad. Uhvatio sam ga zatim objema rukama oko vrata i tad sam vidio prvi puta da u ruci ima nož a u prsima, po nozi i po ruci sam osjetio peckanja – prisjetio se u sudnici napadnuti M.V. kojem je, prema mišljenju vještaka, život bio ugrožen te spašen pravodobnom liječničkom intervencijom. Dok su se hrvali pali su i na haubu nekog auta, a zatim su završili na tlu nakon čega su se, kaže, rastavili.

- Kristian je nakon toga sjeo na bicikl i otišao. I tek tada sam vidio da mi je krvava odjeća. Zvao sam upomoć. Ubo me ukupno 11 puta (dva puta u pluća, šest puta u ruku i tri puta u noge) i svi ubodi su bili u lijevu stranu tijela. Nedugo potom mi je Kristian posao SMS da si zovem Hitnu i da im slobodno dam njegov broj. Zatim je na Instagramu objavio sliku na kojoj se vidi njegova ruka umrljana krvlju i u njoj nož. I tu sam sliku spremio si u mobitel - dodao je još oštećeni koji je sudskom vijeću tu fotografiju dao na uvid. Završio je nakon svega u bolnici gdje je operiran, a radi ubodnih rana proveo je tri mjeseca na bolovanju.

- Poslije svega sam čuo da je okrivljeni još dvije osobe ubo nožem a svog kuma i odvijačem i navodno su mu dijagnosticirane duševne bolesti. Par dana prije nego je mene pokušao ubiti čuo sam da je izašao iz zatvora – zaključila je žrtva optuženog.

Prijatelj oštećenog J.B. u sudnici se prisjetio da je tog popodneva bio kod M.V. u stanu i da, nakon što je prijatelj sišao van pred zgradu s kćerkicom, nedugo potom je kroz prozor čuo glasan plač i krikove djeteta pa je sišao dolje i ugledao dijete kako plače.

- Dijete sam uzeo u naručje, a vani sam vidio M.V. kako krvav kleči na travnjaku ispred zgrade, a jedan nešto viši muškarac je sjedao na bicikl te je odlazio psujući i govoreći kako to nije sve. Na kraju je M.V. na Hitnu otišao taksijem jer vozilo nije moglo doći toga trena – prisjetio se prijatelj oštećenog.

Iz provedenog psihijatrijsko-psihološkog vještačenja optuženog se iščitava da kod njega postoje izraženi znakovi poremećaja ličnosti koji povremeno imaju karakter psihotičnog. Poremećaj mu je dijagnosticiran još u predškolskoj dobi, a pogoršao se s razvojem zlouporabe psihotropnih tvari. A u vrijeme (ne)djela vještak smatra da nije bio u cijelosti sposoban kontrolirati svoje nakane niti prepoznati posljedice pa je stoga njegova ubrojivost bila bitno smanjena. Ujedno je vještak iskazao zabrinutost da se, u slučaju da se ne liječi, može očekivati pogoršanje ponašanja s težim posljedicama.

Iako se optuženi na suđenju na kraju odlučio braniti šutnjom, u sudnici je preslušana snimka njegova ispitivanja nakon što je uhićen. Pritom nije negirao da je nožem nanio ozljede, a kao razlog sukoba naveo je "banalnost koja se mogla izbjeći".

- Znamo se dugo i trenirali smo boks. Taj dan smo razgovarali na telefon i posvađali se. Rekli smo si ružne riječi pa sam se biciklom dovezao do njegove zgrade kako bi mi dao ono što je moje jer od njega sam svaki drugi dan kupovao (...) I nije bilo razloga da me taj dan odbije i izvrijeđa. Pitao sam ga zašto mi prijeti jer sam mislio da smo si dobri. Čušno sam ga, on je trgnuo glavom i udario u glavu kćerku koju je držao u naručju. Na to mi je kazao: ‘Joj dijete si mi udario‘ pa je malu spustio na tlo i uhvatio me za vrat. Potegao sam nož, hrvali smo se... trajalo je sve oko minute. Svladao sam ga i otišao. Ni sam ne znam zašto sam tako postupio jer se nisam imao namjere s njim potući, a nož sam ponio jer sam očekivao da neće biti sam. Koristim ga, inače, za popravke bicikla – branio se na početku istrage optuženi.

Kao otegotne okolnosti sud mu je prilikom odlučivanja o visini kazne uzeo u obzir njegov dosadašnji život točnije činjenicu da je za isto kazneno djelo već osuđen jednom, a nanizao je i presude za kaznena djela s elementima nasilja poput nanošenja teških tjelesnih ozljeda i prijetnji.

- Za navedena djela je i zatvorski kažnjavan, no očito je da dosadašnje osude nisu polučile svoju svrhu jer ustrajava na protupravnom ponašanju. Kao otegotno je sud cijenio i činjenicu da je počinjenjem kaznenog djela snažno ugroženo zaštićeno dobro odnosno ljudski život a otegotnim je cijenjen i banalan motiv činjenja kaznenog djela kao što je odbijanje oštećenika da se susretne s okrivljenim. Također, otegotna je i sama okolnost počinjenja djela jer je okrivljeni nasrnuo na oštećenog dok u naručju drži dijete, ali je i iskazao upornost u želji za usmrćenjem oštećenog koja se očituje u brojnosti zadanih ozljeda. Olakotno je, pak, da je prilikom prvog ispitivanja okrivljeni priznao djelo, da je isto počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti, da je nezaposlen, bez prihoda i imovine te lošeg imovinskog stanja – naveo je sud u obrazloženju presude.

Inače, Kristian P. je u penalnim uvjetima, također, stegovno kažnjavan. I to krajem prošle godine kada je u ćeliji fizički napao drugog zatvorenika tako što ga je više puta udario u glavu pa mu je izrečena stegovna kazna - ograničenje posjeta i dopisivanja u trajanju od 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 01:42