ŠVICARSKA VEZA

OSUĐEN KRALJ OBMANA Prevario je 57 osoba i uzeo im 2,7 milijuna kuna. Impresionirao ih je skupim odijelom i aktovkom, svi su nasjeli na istu priču...

 
Zdravko Folnegović
 Damir Krajač / CROPIX

Osuđivani varalica Zdravko Folnegović (60), glumeći zaposlenika ING banke Zürich Valentina Mayera, koji je nudeći povoljne kredite s još pet osoba nasamario 57 “klijenata” za 2,7 milijuna kuna, nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora.

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđeno je i njegovih pet pomagača - Zora Vasić (60) osuđena je na tri godine zatvora, a njezin sin Nenad (38) na dvije godine. Po godinu i pol s trogodišnjim rokom kušnje dobili su Ines Mijić (60) i Sandro Uvodić (39), a najstariji među njima Đevad Jelačić (68) prošao je s najmanjom sankcijom od sedam mjeseci, uvjetno na dvije godine.

Ukupno 57 oštećenih nasjelo je na priču o povoljnim kreditima s minimalnom kamatom u Švicarskoj te su tražeći kredite za pokretanje privatnih poslova lakovjerno uplaćivali visoke akontacije. Folnegoviću se Zora Vasić obratila 2009. kada je tražila pola milijuna eura kredita, no iz njihova poslovnog aranžmana ubrzo se izrodio plan prema kojem je ona nalazila žrtve kojima je hitno potreban novac, a on će u Švicarskoj odraditi sve ostalo.

Alias Valentin Mayer

Tako je Vasić ljudima prodala maglu da u Švicarskoj doista postoji pouzdan čovjek koji zastupa tvrtku Axxa La Group iz Dubaija, preko koje se može brzo i bez puno formalnosti ishoditi kredit. Brzo se glas o kreditima pročuo, a kad bi se skupilo dovoljno osoba, Vasići bi unajmili minibus te vozili grupu Folnegoviću u Zürich, koji ih je impresionirao skupim odijelom i aktovkom. No za sve tražitelje kredita zvao se Valentin Mayer.

Zagreb, 020312.
Opcinski kazneni sud u Zagrebu, Ilica.
Prvo rociste Zdravku Folnegovicu i drugima za kazneno dijelo prijevare odnosno za odobravanje kredita.
Zdravko Folnegovic nije dosao na rociste.
Na fotografiji: Nenad i Zora Vasic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX
Nenad i Zora Vasić

- Radila sam kao financijska direktorica u tvrtki za financijsko savjetovanje ZEPO. Kad sam prestala dobivati plaću i banka mi je otkazala prethodno realizirani kredit, tražila sam mogućnost realiziranja hipotekarnog kredita. Planirala sam tim novcem realizirati vlastiti posao eko-imanja u kući u Antunovcu. O tome sam razgovarala s nizom osoba, a kolegica Nada iz HGK mi je rekla da je njezin šef Nadan Vidošević bio u Bavarskoj i da ima kontakt za realizaciju tog kredita. Dala mi je broj i rekla da se radi o Valentinu Mayeru, zaposleniku ING banke Zürich. On mi je rekao da bi financijska institucija iz Dubaija bila spremna financirati hipotekarne kredite, a ING banka mi je potvrdila da je Mayer njihov zaposlenik. Tek kasnije sam saznala da se radi o Zdravku Folnegoviću - rekla je u sudnici drugoosumnjičena Zora Vasić.

Istaknula je da je u korespondenciji s Mayerom stručno postavljala pitanja o segmentima vezanim za kreditiranje i da je kredite prema važećoj zakonskoj regulativi prijavila HNB-u.

Optuženi kao žrtve

- Nikoga nisam prevarila niti mi je to bila namjera.

Mayer mi je osobno odgovarao na upite, a u prvom navratu u Švicarsku sam mu išla s pet osoba koji su platili troškove puta od 150 do 250 eura. Bili su to realni troškovi puta s obzirom na udaljenost, stajalo se desetak puta, nešto se pojelo i popilo, a u to su bili uključeni troškovi parkiranja auta na aerodromu te cestarine.

Svi zainteresirani upoznati su s uvjetima realizacije hipotekarnog kredita, a uvjet je bio jedan posto traženog iznosa za otvaranje računa u vidu pologa. Predočavali su se fotoelaborati, studije o isplativosti, dogovarali su se počeci otplate, a kamata je bila tri posto - opisivala je dalje Vasić.

Kako bi pojasnila svoj interes u takvom postupanju, rekla je da je Mayer shvatio da ona ima potrebno stručno znanje i da je planirao otvoriti u Hrvatskoj predstavništvo i u njemu je zaposliti kao voditeljicu. - Ali kako u tri mjeseca nije realizirao niti jedan kredit, prestala sam mu voditi ljude u Švicarsku - rekla je Vasić.

S obzirom na to da Mayer nije bio djelatnik banke iako se tako predstavljao, Vasić je rekla da su se s njim susretali u poslovnom dijelu zgrade aerodroma u Zürichu koji je izgledao kao bankarski, pa nije posumnjala.

Diploma

- Mayer je bio stručan što se tiče bankarskog poslovanja. Vodili smo duge razgovore, a rekao mi je da mogu dobiti i proviziju dovedem mu li ljude koji žele kredit. Prosljeđivala sam mu dokumentaciju koju sam dobivala od osoba zainteresiranih za kreditiranje. Nije prihvaćao baš sve. A od mene je tražio diplomu koju je provjerio pa se odlučio za suradnju. Ines prije ovog postupka nisam vidjela, Đevada i Sandra sam upoznala preko poznanika. A moj sin Nenad mi je jednom bio vozač do Züricha kad nisam mogla pronaći nikoga da nas vozi. Neki od ugovora glase na sina kako bi se izbjegao sukob interesa na okolnost provizije, a istovremeno sam realizirala ugovore o posredovanju čiji je nositelj također sin koji, pak, nije imao saznanja o istima - objašnjavala je Vasić za koju su problemi nastali kad su se klijenti osjetili prevarenima pa su je počeli zvati.

- Kasnije sam doznala da se u slučaju Mayera radi o krađi identiteta jer je u novinama objavljena slika Z. Folnegovića. Srušio mi se cijeli svijet. Iako nisam inicirala podnošenje kaznene prijave, u tome sam podržala oštećenike te policajcu predala svu dokumentaciju, mjenice, računala - rekla je Vasić.

Njezin sin Nenad, opisujući detaljno aktivnosti, odlazak u Švicarsku i ostalo, rekao je i da je bio samo vozač te da nije zadržao novac od oštećenika i da ako nešto nije znao, upućivao je osobe na majku. Inače svoju majku smatra, također, Mayerovom žrtvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:18