OKRUTNO UBOJSTVO

OSUĐEN NA 11 GODINA JER JE ŽENU UBIO I UGURAO U ŠAHT 'Strpao sam tijelo u vreće i kroz grad ga vozao na biciklu'

 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Josip Vidoš osuđen je nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku na 11 godina zatvora za ubojstvo Dijane Vučkovac u Đakovu 4. lipnja prošle godine. Podsjetimo, riječ je o ženi čije je mrtvo tijelo pronađeno u šahtu pokraj napuštene poslovne zgrade Mimoza u Đakovu.

Policija je za ubojicom tragala dva tjedna, a onda su otkrili da se iza ovog monstruoznog čina krije čovjek kojega zovu Jozo Točak, jer ga se do tada svakodnevno moglo viđati na području Đakovštine kako se vozi biciklom i skuplja boce za preživljavanje.

Dijanu je, ispričao je, slučajno sreo u tzv. Velikom parku u središtu Đakova u noći na 4. lipnja. Nisu se od ranije poznavali. Tražila je od njega cigaretu, a kada joj je odgovorio da nema počela mu je psovati oca i majku.

- Udario sam je šakom u glavu i ona je pala. Pomogao sam joj da ustane, a ona me opet opsovala pa sam je još jednom udario i uhvatio je objema rukama za vrat. Onda sam je pustio, pa je još jednom udario u lice, dok je ona tresla rukom na tlu - rekao je u svom iskazu policiji neposredno nakon uhićenja.

Opisao je potom kako ju je, uvidjevši da je mrtva stavio u dvije crne vreće koje je imao u džepu, a onda njezino tijelo stavio na bicikl i krenuo je odvesti negdje gdje će je ostaviti.

- Putem mi je pala s bicikla, a jedan mali koji je naišao ponudio se da mi pomogne podići je, ali učinio sam to sam i onda sam joj tijelo učvrstio sajlama. Zatim sam je odvezao do napuštene zgrade i ubacio u šaht - govorio je policiji Vidoš, koji je potom otišao svojoj kući u Gorjane, odakle je potom otišao u Bosnu, odakle je porijeklom i gdje je povremeno zarađivao u nadnici. Kada se vratio u Gorjane policija ga je uhitila.

Na suđenju, koje je i počelo i završilo u jednom danu, porekao je zločin, kazavši da je nesretnu ženu samo udario, a da se ona potom ustala i otišla. No, sud u to nije povjerovao, jer je između ostaloga i prema procjeni psihijatrijskog vještaka, "iako s umjerenom mentalnom retardacijom, bio smanjeno ubrojiv, ali je mogao shvatiti posljedice svoga čina".

U zatvoru se dva puta pokušao ubiti, a psihijatar je predložio i da mu se oduzme radna sposobnost te da ga se smjesti u socijalnu ustanovu, budući da je opasan za okolinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:57