POKRIVAO KOCKARSKE DUGOVE

OSUĐEN POSRNULI ZAGREBAČKI POLICAJAC KOJI JE IZVEO ČAK 11 PLJAČKI Uz veliku dozu srama i kajanja sve priznao, nakon presude puštaju ga na slobodu

 

Posrnuli bivši zagrebački policajac Luka Gajica (29) osuđen je na Općinskom sudu u Novom Zagrebu na tri i pol godine zatvora jer je tijekom godine i pol po metropoli odradio 11 razbojništava i zaradio 34.000 kuna. Nepravomoćna je to presuda prema kojoj je zbog lošeg financijskog stanja oslobođen plaćanja sudskih troškova, oštećenima mora vratiti ukradeno te će pravomoćnost presude čekati na slobodi nakon sedam mjeseci u pritvoru.

- Primjenjene su odredbe o ublaženju kazne na najveći zakonski minimum jer detaljno je priznao počinjenje djela. Iako tužiteljstvo tvrdi da olakotnih okolnosti nema, sud ih je našao. Iskreno kajanje, njegove osobne prilike, pri počinjenju nekih djela pokazao je dozu empatije kad je žrtve tješio da će sve biti u redu, da se ne boje... Tu je i smrt njegove majke te mlada životna dob. A činjenica da nikad nije osuđivan je i olakotna i otegotna u isto vrijeme jer je kao policajac, do počinjenja djela, uredno obnašao svoj posao i izlagao se riziku. Otegotne okolnosti su još i da je svojim postupanjem narušio ugled policije, kriminalna količina od 11 kaznenih djela, prijetnje plastičnim i plinskim pištoljem radi čega je šest žrtava liječilo se psihijatrijski i medikamentima – obrazložila je sutkinja Jasmina Sabadžija.

Osvrnula se i na njegovu ovisnost o kocki pojasnivši da mu nije odredila mjeru liječenja jer "on ima poremećaj nagona za što nema uporište u zakonu jer ne postoje programi za liječenje ovisnosti o kocki".

Podsjetimo, zbog ovisnosti o kocki, Gajici se na meti od 20. travnja 2017. do 22. studenog 2018. našla dva puta pošta u novozagrebačkom Središću, te čak pet puta ista pekarnica Mlinar, kao i kiosk Tiska te nekoliko ljekarni, a u pohode je odlazio s maramom preko lica i plastičnim odnosno plinskim pištoljem.

Gajica je sutkinji uz veliku dozu srama i kajanja priznao sva (ne)djela, a priznao je i da od svoje 15 godine ima veliki problem s kockanjem. Svakodnevni posjeti kladionicama doveli su ga do ruba, no kladioničarski apetiti su mu naglo porasli nakon smrti majke na Božić 2015. kada je dotaknuo dno dna. Tada je, prema vlastitim tvrdnjama, "izgubio volju za životom i počeo se nekontrolirano kladiti na iznose koji su bili sve veći i veći."

- Zbog dugova u koje sam upao, dignuo sam 13.000 eura kredita u banci koje sam prokockao u tri dana. Zadužio sam se i kod susjeda, ali od njih sam posuđivao manje iznose koje sam prokockao isti dan kad bih ih dobio. Ne bi li podmirio dugovanja, obratio sam se i policijskim sindikatima pa sam u sva četiri sindikata digao 25.000 kuna kredita koje im još dugojem. Od plaće sam znao dobivati tek 500-600 kuna mjesečno i više nisam znao kako doći do novca pa sam krenuo krasti, a novac sam odmah trošio uvijek u istoj kladionici. Nije mi bila namjera ozlijediti nikoga, a nakon zadnjeg razbojništva odlučio sam se prepustiti Bogu namjerno ostavivši odjeću u smeću kako bi kolege brzo do mene došle - branio se Gajica koji je samoinicijativno priznao potom sve što je (od)radio.

Za vještaka psihijatra on je patološki kockar sklon konzumaciji alkohola koji je tijekom vala razbojništava bio smanjeno ubrojiv. Inače, Gajica je završio Strojarsku tehničku školu a potom i Policijsku akademiju. Do trenutka uhićenja u PUZ-u je oko pet godina radio kao temeljni policajac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:29