IZVLAČILI NOVAC

Osuđen zajedno sa Šostarom: Poduzetnik iz afere ‘suhi led‘ nakon presude se ipak predao i završio u zatvoru

Uz Šostara, Mirtu Lončar i Ljubića optužnicom je bilo obuhvaćeno još sedam optuženih, no šestero se nakon priznanja nagodilo

Zvonimir Šostar

 Zeljko Puhovski/Cropix

Poduzetnik Davor Ljubić koji se u ponedjeljak nije pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog afere ‘suhi led‘ kojom je Zagreb oštećen za 38 milijuna kuna, u utorak se predao i nalazi se u zatvoru.

Rješenje o istražnom zatvoru za Ljubića donio je Županijski sud u Zagrebu jer je poduzetnik nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora. U tom slučaju, prema Zakonu o kaznenom postupku, osuđenici trebaju odmah iza rešetaka iako im je presuda nepravomoćna.

Ljubić je u ponedjeljak osuđen zajedno s bivšim zagrebačkim pročelnikom za zdravstvo Zvonimirom Šostarom kojem je izrečena kazna od četiri godine zatvora zbog optužbi da je sa suradnicima oštetio grad za 38 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem ventilacijskih sustava sportskih dvorana.

Uz njih dvojicu, nepravomoćno je osuđena i Šostarova suradnica Mirta Lončar kojoj je izrečena jednogodišnja uvjetna kazna pa u zatvor neće ići ako u narednih pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Ukoliko presuda postane pravomoćna, Ljubić će u državni proračun morati vratiti nezakonito zarađenih četiri milijuna eura, odnosno stotinjak nekretnina, od kojih je dio upisan na njegovu majku, dok se Šostaru oduzima nešto više od milijun eura nezakonito stečene dobiti, odnosno nekoliko nekretnina na području Velike Gorice i BMW. Uz to, Šostar mora uplatiti u proračun još oko 344.000 eura.

Uz Šostara, Mirtu Lončar i Ljubića optužnicom je na početku bio obuhvaćeno još sedam optuženih, no šestero se nakon priznanja nagodilo na uvjetne kazne, a jedan je u međuvremenu preminuo.

U optužnici podignutoj u prosincu 2017. Uskok je tvrdio da je Ljubić, kada je grad platio preko 52 milijuna kuna za poslove vrijedne tek 13,4 milijuna, Šostaru predao "točno neutvrđeni novčani iznos" i plaćao mu putovanja, hotele i ribolov te troškove putovanja članovima njegove obitelji "u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:30