BRUTALNI NAPAD

Osuđena četvorka koja je mladiću mesarskim batom slomila kosti lica: ‘Tjerali su me da dilam za njih‘

Htio je kupiti speed od nas i prvi je zamahnuo pepeljarom, branio se jedan od napadača, a susjedi su nakon incidenta zvali Hitnu

Ilustracija/arhivska fotografija

 Niksa Duper/Cropix

Općinski kazneni sud u Zagrebu osudio je četvoricu koji su jednog mladića s teleskopskom palicom i mesarskim batom pretukli u zagrebačkom parku. Nasilni incident dogodio se 12. studenog 2020. godine oko 21.30 sati kada su napadnutog dečka telefonom pozvali da dođe u park. Nakon što je stigao, okružili su ga i rekli mu da mora dilati drogu za njih ili predati sav novac koji trenutno ima sa sobom.

U strahu im je dao 400 kuna, a onda ga je maloljetna osoba tražila da koristi mobitel. Izvadio je mobitel, kada ga je odjednom jedan od napadača udario po desnoj podlaktici i izbio mu mobitel iz ruke. Sagnuo se kako bi ga podignuo, ali ga je dočekao samo udarac u čeljust mesarskim batom. Pao je na pod, nakon čega su ga nasilna četvorica počeli udarati rukama i nogama, a zatim teleskopskom palicom i mesarskim batom po glavi i licu.

Zadobio je teške ozlijede – krvne podljeve oba oka, razderanu gornju usnu, višestruki prijelom kostiju središnjeg dijela lica, dvostruki prijelom donje čeljusti, iščašenje dva zuba, prijelom vanjskog zida lijeve očne šupljine i ozljedu desne ključne kosti. Nasilnici su zadržali mobitel i 400 kuna, a zatim pobjegli i ostavili prebijenog dečka na tlu parka. Hitnu i policiju pozvali su stanari obližnjih zgrada, koji su s balkona vidjeli što se dogodilo.

Napadnuti mladić rekao je da je taj dan tijekom druženja s prijateljem dobio poziv s nepoznatog broja, a s druge strane se javio muški glas i rekao da dođe u park jer imaju dokaze da on dila drogu. Odgovorio je da ne zna o čemu se radi, ali su mu zaprijetili da će sve "dati na policiju".

S obzirom da je ranije jednom prilikom nosio novac za prijatelja koji je dugovao nekome za drogu, uplašio se jer je mislio da će mu nešto smjestiti, pa je s prijateljem otišao do parka. Tamo su mu rekli da imaju lažni profil na Facebooku s kojim se on dopisivao u vezi droge i da će to pokazati policiji ako od njih ne bude uzimao drogu i preprodavao ju dalje. Odbio je njihovu ponudu pa je jedan od nasilnika počeo gubiti živce.

- E kad nećeš dilat‘ za nas, onda ćeš nam davati pare ili ovaj dokaz ide na policiju – prepričao je dio razgovora napadnuti mladić.

Krenuo je prebrojavati 470 kuna koje je imao sa sobom, na što su mu rekli da im da 400 kuna, što je i učinio. Zatim ga je jedan od njih pitao da obavi poziv s njegovog mobitela i mladić mu je rekao da može, ali da mobitel ostaje u njegovoj ruci. Utipkao je neki broj, a kada je počelo zvoniti udarili su ga po ruci i mobitel je pao na tlo. Nakon toga počelo je premlaćivanje.

U jednom trenutku je izgubio svijest, a kad se probudio oko njega nije bilo nikoga. Primijetio je da mu nema mobitela i odšetao do jedne klupice gdje mu je prišao prijatelj s kojim je i došao, pa su ušli u autobus i krenuli kući.

Jedan od okrivljenih rekao je da se ne smatra krivim i kako su se te večeri svi četvorica družili, kada je pretučeni mladić nazvao i tražio da mu prodaju speed. Nije pratio detalje dogovora, ali su svi skupa u jednom trenutku sišli u park. Rekao je da je tada pepeljarom prvi zamahnuo napadnuti mladić, a zatim je situacija eskalirala.

Tvrdio je da nije tukao ni ozlijedio prebijenog dečka, a teleskopska palica nije bila njegova jer ju uopće ne posjeduje, iako je tijekom ovog postupka imao još jedan aktivan kazneni postupak nasilničkog ponašanja u kojem ga se tereti da je upotrijebio teleskopsku palicu. Prethodno je oglašen krivim i za kazneno djelo nanošenja tjelesne ozljede u pokušaju, koristeći staklenu bocu.

Mobitel napadnutog mladića također je pronađen u njegovom stanu, na što je objasnio da su mu se u stanu okupljale osobe dok je on bio u istražnom zatvoru, pa ga je možda netko od njih donio. Uz mobitel, pronađen je i izuzet jedan metalni bat s tragovima crvene boje nalik na krv, metalna sjekira s metalnom drškom i sigurnosni lanac s PVC oblogom nalik na palicu.

Rekao je kako je promijenio svoj život i zaposlio se, da mu je žao zbog ovog događaja i više neće sudjelovati u sličnim situacijama. Nisu se dogovarali za počinjenje ovog kaznenog djela, nego su mladiću planirali prodati brašno umjesto speeda.

Drugi napadač naveo je da se osjeća krivim za sve što ga se tereti i kako su ovo kazneno djelo počinili sva četvorica zajedno, od kojih je i jedna maloljetna osoba. Svjestan je ozbiljnosti situacije, a djelo je počinio po izlasku iz odgojnog zavoda.

Tada je bio u lošoj životnoj fazi, ali je istražni zatvor djelovao na njega da se napokon sabere i počne normalno funkcionirati. Molio je sud da mu se pruži šansa jer je počeo raditi, normalno se ophoditi sa svojom obitelji, a iskreno se kaje i ispričava oštećeniku i njegovim roditeljima.

U trenutku napada imao je kod sebe teleskopsku palicu za koju kaže da mu je dodao prvi napadač tijekom silaska iz stana, iako je on prethodno u obrani tvrdio da ju ne posjeduje. Odlučio ju je uzeti pošto su ju i inače nosili sa sobom.

Treći napadač rekao je da se osjeća krivim i da je sišao iz stana kako ostali ne bi dobili batina. Nije znao objasniti zašto je mislio da bi njegovi prijatelji dobili batina, ali je vidio da puno njih silazi pa je zaključio da bi im možda trebala njegova pomoć.

Žao mu je zbog toga što se dogodilo i takvo što mu se neće ponoviti u budućnosti, a također i neprekidno radi otkad je izašao iz zatvora. Ne sjeća se kako je počeo sukob, ali priznao je da je mladića udarao šakom u predjelu ramena, pa zamahnuo prema glavi, ali nije pogodio.

Za ostale ne zna jesu li ga udarali, baš se ne sjeća. Ponovio je kako je zaposlen, trenira i samo povremeno izlazi. Ispričao se oštećenom i njegovoj obitelji i izjavio kako smatra da je za njega primjerena uvjetna osuda – kako bi vidio može li izdržati da ne počini novo kazneno djelo.

Općinski kazneni sud u Zagrebu je 7. lipnja 2022. godine donio presudu kojom su sva četvorica osuđeni za počinjenje kaznenog djela razbojništva i teške tjelesne ozljede. Jednom od napadača izrečena je djelomična uvjetna osuda kojom će izvršiti jednu godinu zatvora, a preostali dio kazne u trajanju od godinu dana neće izvršiti ako tijekom roka kušnje od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Drugom i trećem napadaču također je izrečena djelomična uvjetna osuda, od koje će izvršiti 10 mjeseci zatvora, a preostalih 10 mjeseci neće ukoliko tijekom roka kušnje od tri godine ne počine kazneno djelo.

Četvrtoj maloljetnoj osobi izrečeno je da se mora uključiti u 120 sati rada humanitarnih organizacija ili poslove komunalnog i ekološkog značenja uz psihosocijalni tretman, s upozorenjem da mu se naknadno može izreći kazna maloljetničkog zatvora ukoliko u roku kušnje od dvije godine počini novo kazneno djelo.

Prvom napadaču sud je olakotno cijenio nepovoljne obiteljske prilike u kojima je odrastao, a otegotno raniju osuđivanost za isto kazneno djelo. Drugom i trećem napadaču je olakotno cijenjeno priznanje kaznenog djela, izraženo kajanje i dosadašnja neosuđivanost, dok otegotne okolnosti nisu pronađene. Maloljetnoj osobi je olakotno cijenjeno priznanje kaznenog djela, izraženo kajanje i mlada životna dob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:54