AFERA INDEKS

OSUĐENI PROFESORI KOJI SU POKLANJALI OCJENE U ZAMJENU ZA EURE, JANJETINU, ODOJKE... Neki će iza rešetaka

 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Nepravomoćno je osuđeno je svih šestero optuženih u aferi Indeks na Ekonomskom fakultetu u Osijeku koji su se odlučili od optužbi USKOK-a braniti pred sudskim vijećem Županijskog suda u Osijeku. Najveću kaznu dobio je Miljenko Crnjac, umirovljeni profesor Matematike ovog fakulteta kojemu se sudilo za dva kaznena djela u kojemu je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Darka Krušlina izreklo jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 16 mjeseci. Od toga je šest mjeseci bezuvjetni zatvor, a preostalih 10 mjeseci uvjetno na tri godine. Profesor Luka Crnković, studenti Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dražen Šestić te Božo Omazić, kojemu se sudilo za posredovanje u nelegalnom polaganju ispita osuđeni su na po šest mjeseci zatvora, ali im je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od 50 radnih dana.

- Profesorima Crnjcu i Crnkoviću izriče se i dodatne mjera zabrane rada na Ekonomskom i srodnim fakultetima u trajanju od tri godine. Njih su dvojica svojim postupanjima naštetili ugledu fakulteta i bacili ljagu na sve njegove profesore te akademsku zajednicu. S obzirom da postoji i realna opasnost od ponavljanja kaznenog djela izrečena im je i zabrana rada - kazao je obrazlažući presudu sudac Krušlin, koji je Crnkoviću naložio i da po pravomoćnosti presude u državni proračun uplati kunsku protuvrijednost od 500 eura, što je iznos nepripadne imovinske koristi koju je primio.

Podsjetimo, u ovoj aferi već su osuđene 32 osobe koje su na pripremnim ročištima priznale krivnju i nagodile se s USKOK-om, a među njima su, osim posrednika i studenata, bili i profesori EFOS-a Goran Marijanović, Branimir Dukić, Blaženka Hadrović-Zekić, Anka Mašek-Tonković i Dražen Barković te asistent Dražen Ćućić. Većina ih je dobila uvjetne kazne ili rad za opće dobro, a Marijanović koji se našao u najvećem broju kaznenih djela osuđen je na godinu dana zatvora bezuvjetno i još 23 mjeseca uvjetno na pet godina. I Crnjac je upravo u dogovoru s Marijanovićem, koji se prethodno dogovorio s, također osuđenim posrednikom Ivanom Vukadinovićem, za što su njih dvojica primili 1000 eura, janje i prase, pustio na ispitu studenticu Barbaru Lukavečki r. Majer, što je ona kao svjedokinja i potvrdila, a da je na usmenom dijelu nije pitao ništa iz gradiva. Osuđen je i jer je od triju studentica naručio da za njegove potrebe prepisuju znanstvene radove, a on im je zauzvrat obećao ocjenu više na ispitu. Tako im je nakon što su sve tri na pismenom dobile nedovoljan, on nakon usmenog upisao dvojke, a da ih nije pitao ništa iz gradiva.

- Svi izvedeni dokazi upućuju da su optuženici krivi, a njihove obrane bile su neuvjerljive i nelogične osobito u odnosu na snimljene audio zapise. Obrane su im i u suprotnosti s iskazima svjedoka. Kad je riječ o profesoru Crnjcu on se u svojoj obrani pozivao na pravilnik o ocjenjivanju, pa je izmislio i ocjenu 0, koja postoji samo kod njega. Smatramo da su kazne adekvatne i da će se njima postići svrha kažnjavanja – rekao je Krušlin, a presudom je bio zadovoljan i Darko Dodig.

- Mi smo tražili za sve okrivljenike zatvorske kazne i to je izrečeno, a o eventualnoj žalbi na njihovu visinu odlučit ćemo nakon što dobijemo pisano obrazloženje presude – rekao je Dodig, dok je Blanka Gambiraža, odvjetnica osuđenog Crnjca, koji se kao i Šestić i Crnković nije pojavio na izricanju presude, nezadovoljna presudom najavila žalbu Vrhovnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:39